8 december 2021

On My Way / Slovenien 2017

När #metoo-kampanjen briserade över världen på allvar i oktober 2017 hördes skarpa invändningar, framför allt från vissa grupper av män. Män som nu ansåg sig ha tappat allt sitt manöverutrymme. Fick man inte längre kramas, ge komplimanger eller beröra kvinnor i sin omgivning?

En del hävdade att kampanjen skulle stå män i offentligheten dyrt. Att mäns karriärer skulle raseras och ta slut så fort någon kunde påtala något litet som någon kunde anse gå över gränsen. Kanske var den rädslan genuin men de flesta visste redan då att sexuella övertramp sällan är något som kostar manliga kändisar karriären.

Ta Omar Naber (Slovenien 2005) som exempel. Han var inte ens en särskilt stor stjärna - känd för en större publik men inte förfärligt framgångsrik - då han dömdes till sju månader i fängelse efter att ha begått ett övergrepp mot en kvinna på en nattklubb i Ljubljana.

Där kan man tänka att en karriär skulle ha tagit slut och att många dörrar skulle ha stängts, men Omar Naber jobbade vidare. Tre år senare släppte han en skiva på engelska, möjligen med hopp om en internationell karriär, och 2017 vann han den slovenska uttagningen till ESC för andra gången.

"On My Way" - med text och musik av Omar Naber själv - var en underlig vinnare på flera sätt. Ett riktigt svagt och vingligt försök till musikalballad, utan någon klimax eller något spänningsmoment.

På andra plats kom brödraduon BQL som var mycket populära och vars första singel toppat de nationella topplistorna några månader tidigare. Den så kallade expertjuryn höll ned popkillarna så mycket de kunde och vräkte poäng över Omar Naber istället och så fick han åka till Kiev en andra gång. Där floppade han högst förväntat och välförtjänt och hamnade på näst sista plats i semifinalen.

Att missa finalen en andra gång verkar ha varit en mycket mer effektiv karriärstoppare och av allt att döma har det varit rätt tyst om Omar Naber sedan dess.


Omar Naber / On My Way (Slovenien 2017)
17:e plats av 18 bidrag (semifinal) i Kiev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar