9 mars 2023

Cake To Bake / Lettland 2014

2013 hade Malta dykt upp ifrån ingenstans och blev en liten minisnackis inför finalen: avslappnad, avskalad, lättsam och till synes inte så värst kalkylerad på vad publiken kunde tänkas förvänta sig slog sig den enkla lilla trallen in bland de tio bästa.

Kunde blixten tänkas slå ned två gånger på samma ställe? Kunde det vara så att Den Okonstlade Trallen var vad publiken längtade efter mitt i det hav av allt mer koreograferade och stiliserade framträdanden? 

Någon som helt klart trodde att så kunde vara fallet var Christer Björkman. I "Inför Eurovision Song Contest 2014" flaggade han för att Lettlands glada sång runt lägerelden eventuellt kunde bli årets överraskning.

"Cake To Bake" var ett sprittande stycke om hur textens jag klarat av att göra de mest ofattbart omöjliga saker - som att få det att regna i öknen, att upphäva gravitationen och att lära sig tala lettiska - men när man ställs inför något så grundläggande som att baka en kaka har man ingen aning om hur det ska gå till.

Det spekulerades en del vad texten egentligen betydde; Christer Björkmans tolkning var att kakan som skulle bakas var en metafor for att uppfostra ett barn.

Gruppen Aarzemnieki - en medveten felstavning av ārzemnieki ("utlänningar") - hade startats av tyske Jöran Steinhauser och brittiske Nick Massey men hade med tiden förstärkts också med två infödingar och var nu en kvartett. 

De gav ett glatt och älskvärt framträdande men den danska producenten verkar inte alls ha trott på Lettland. Aarzemnieki fick sjunga som andra land i den första semifinalen och när telefonlinjerna öppnade hade många redan hunnit glömma den lettiska allsången. Lettland missade finalen för sjätte året i rad och skulle styra om sin nationella uttagningen rejält året därpå.

Får man tro det som står på internet så har Aarzemnieki aldrig upplösts som grupp rent formellt och fortsatte att ge ut musik ett par år till efter utflykten till Köpenhamn, inte minst en låt tillägnad fotbollslaget Riga United FC.


Aarzemnieki / Cake To Bake (Lettland 2014)
13:e plats av 16 bidrag (semifinal) i Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar