20 mars 2023

Better Love / Grekland 2019

Under ett drygt decennium (sedan 2001 om man vill vara generös men mer sanningsenligt sedan 2004) hade Grekland klivit fram som en av Eurovision Song Contests stormakter som nästan alltid hörde till favoriterna och som nästan enbart belönades med framskjutna placeringar. 

Nu var det 2019 och framgången befann sig allt längre bort i backspegeln. Grekland hade missat finalen 2016 och 2018 och hela tävlingen hade svalnat rejält på hemmaplan, något som kanske inspirerade ERT till en ny taktik då de skulle välja ut sina bidrag.

"Better Love" lät verkligen inte som de grekiska bidragen brukade. Här fanns inga lokala toner och inget försök att inkorporera folklore. Istället fanns här en stilfullt pulserande låt med tydliga influenser av artister som Annie Lennox och Kate Bush, elegant insvept i uppdaterade elektroniska ljudmattor.

Katerine Duska hade grekiska föräldrar men var född och uppvuxen i Montreal, Kanada. Under några års tid hade hon bott i Aten och försökt starta sig en karriär där - 2015 hade hon släppt ett album på ett stort bolag - men var i princip helt okänd för den breda publiken.

Själv var jag mycket entusiastisk inför Tel Aviv och tänkte att Grekland äntligen hittat framgångsformen på nytt. Dessvärre visade sig "Better Love" vara den sortens snygg studioproduktion som är svår att flytta över till scenen på ett bra sätt.

Scenshowen lyckades vara spretig och överlastad men samtidigt aningens stel och teatralisk. En del av Katerines toner i semifinalen gav dessutom SVT:s kommentator Charlotte Perrelli en smula ont i öronen. Det blev en finalplats men slutplaceringen måste ha varit en stor besvikelse för alla inblandade.

"Better Love" mötte en viss framgång i Grekland - som bäst låg den fyra på den nationella singellistan - men Katerine Duska lyckades inte etablera sig på riktigt. Hon är ännu aktiv och har släppt en handfull singlar utan större lycka.

Trots att det egentligen ligger utanför den här bloggens tidsram kan man konstatera att ERT fortsatt på samma linje: att välja ut grekiska artister ur den stora diasporan istället för att försöka övertala någon lokal stjärna att göra jobbet. 

2020 skulle ERT representerats i Rotterdam av Stefania - som tidigare representerat sitt egentliga hemland Nederländerna i Junior Eurovision 2016 - med låten "Supergirl", men tävlingen ställdes in till följd av covid-pandemin.


Katerine Duska / Better Love (Grekland 2019)
21:a plats av 26 bidrag i Tel Aviv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar