18 mars 2023

Keep The Faith / Georgien 2017

Georgien hade testat lite olika sätt att välja bidrag på: något år valde man internt, något år hade man en öppen nationell final, något år valde man ut en enda artist som fick sjunga alla låtar i den nationella tävlingen. Inför Kiev 2017 satsade man på en stor nationell uttagning med betoning på stor.

Hela 25 bidrag hade den georgiska tv-publiken att ta ställning till. Lite svårt att bena ut så många låtar serverade på en gång, så tittarna fick hjälp av en internationell jury bestående av fyra experter. För att riktigt försäkra sig om att tittarna inte skulle välja galet så hade juryn 80% av makten medan de resterande rösterna tillföll folket.

De fyra experterna var Tali Eshkoli, Ralf Reinink, Sacha Jean-Baptiste och bulgariske Boris Milonov som skrivit inte färre än tre av de låtar vinnaren sedan skulle möta i Kiev (Bulgarien, Makedonien och Serbien). Var han verkligen rätt person att bedöma eller ville han förbättra sina egna bidrags chanser? I slutändan hade ändå juryn och tittarna till all lycka samma favorit.

Den favoriten var en kombination av två artister som redan vunnit varsin gång tidigare. Sångerskan Tako Gatjetjiladze (på engelska transskriberat som Gachechiladze) hade varit en av medlemmarna av Stephane & 3G i den glada anti-Putin discon "We Don't Wanna Put In" som Georgien helt kallt valde ut som sitt bidrag till finalen i Moskva 2009.

EBU - som bara några år tidigare skrivit in i regelverket att inga bidrag får innehålla politiska budskap eller något som överhuvudtaget kan äventyra tävlingens rykte - fick frossbrytningar av blotta tanken och beordrade Georgien att byta text. Upphovsmännen vägrade och landet avlägsnades från startlistan. 

Även den här gången hade Tako ett budskap med sig i texten, men uppmaningen att tro på sig själv även när världen är hård ansågs inte vara något problem. Sångerskan hade själv skrivit texten till en melodi av ingen mindre än Anri Djochadze - den första georgiska representanten som missat final i ESC (2012).

Den här gången hade den gode Anri - som numer jobbade mer som producent och låtskrivare än artist - fått ihop ett mer melodiskt nummer. "Keep The Faith" var en bombastisk och allvarsam ballad med stor tyngd och kanske var det därför sångerskan i slutändan valde att uppträda under sitt riktiga namn Tamara istället för att använda det smeknamn hon för det mesta använt sig av.

I Kiev sjöng Tamara bra men hade fått startnummer två i semifinalen - ett startnummer som historiskt sett varit en favoritdödare men som numer i allt högre grad blivit platsen producenterna dumpar låtar de inte tror på - och Georgien missade än en gång finalen. Att det startnumret till trots blivit en elfteplats var kanske en klen tröst.

Men man kan vinna på olika sätt här i världen. Boris Milonov, som varit med och valt i Tbilisi, hade fått upp ögonen för Tamara på mer än ett sätt. De träffades på nytt i Kiev och blev snart ett par. Redan ett år senare gifte de sig och bor idag i Wien och har två barn tillsammans.


Tamara Gatjetjiladze / Keep The Faith (Georgien 2017)
11:e plats av 18 bidrag (semifinal) i Kiev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar