3 oktober 2023

I've Been Waiting For This Night / Litauen 2016

Att tävla i Baku 2012 hade tydligt gjort Donny Montell ganska gott. Låten hade visserligen inte blivit någon hit ens på hemmaplan men internationell erfarenhet är aldrig dåligt och nu lyckades han snart lägga in en ny växel i sin karriär.

När han ställde upp i den nationella finalen 2016 hade han flera framgångsrika singlar i ryggen som alla skulle finnas med på hans kommande studioalbum, och rent kommersiellt hade han medvind. Även på det personliga planet hade det hänt en hel del: han hade gift sig och fått barn och - med egna ord - blivit vuxen.

Tråkigt nog hade han också hakat på tidsperiodens allra tristaste trend: att ställa upp med en svensk låt istället för något lokalt. Nog för att Jonas Thander skrivit flera låtar till Donnys nya skiva men "I've Been Waiting For This Night" lät som något som kunde ha ratats av Melodifestivalen vilket år som helst.

I Stockholm verkar den ändå ha fyllt ett tomrum - och svenska scennummerkonstnären Sacha Jean-Baptiste hade hittat ett bra sätt att kanalisera Donny Montells energi - och tog sig med lätthet vidare till final. Där blev det generösa poäng från både jury och tittare och för andra gången i historien slog sig Litauen in bland de tio bästa i resultatlistan. 

Nu blev Donny Montell äntligen en stjärna på hemmaplan och "I've Been Waiting For This Night" blev hans första etta på de lokala listorna. De närmsta åren slog i princip alla hans singlar väl an och han syntes i princip överallt. Han var bland annat en av domarna under de tre första säsongerna av Lietuvos Balsas, litauiska The Voice. I offentligheten verkar han använda sitt riktiga namn Donatas Montvydas nästan lika flitigt som sitt artistnamn.

Det är lätt att ändå tänka att Donny Montell i likhet med en del andra artister (som Sakis Rouvas eller Ines, exempelvis) aldrig riktigt fått visa upp sin fulla potential då de deltagit i ESC. 2021 släppte Donny Montell det lysande albumet "1987" - en riktigt smaskigt retrodoftande övning i elektropop - som får åtminstone mig att hoppas att han skulle våga sig på ett deltagande till i framtiden.


Donny Montell / I've Been Waiting For This Night (Litauen 2016)
9:e plats av 26 bidrag (final) i Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar