15 oktober 2023

Nova deca / Serbien 2018

Efter den tragiska olyckan - då gruppen San förlorade sin sångare Predrag Jovičić till följd av en elchock mitt under en pågående konsert - bestämde sig bandets ledare Aleksandar "Sanja" Ilić för att aldrig någonsin ställa sig på en scen igen. Att jobba i studion, producera musik och skriva låtar åt andra var det enda han ville göra i fortsättningen.

Han skrev för en mängd andra artister med stor framgång och vann bland annat den jugoslaviska melodifestivalen 1982 med "Halo halo", framförd av trion Aska. När hans gamla hemland Jugoslavien stod i lågor skrev han 1992 musik till pjäsen Plava ptica som protesterade mot kriget.

Sanja Ilić startade senare projektet Balkanika - en löst sammansatt grupp var syfte var att väcka liv i den traditionella serbiska musiken, vars rötter sträckte sig tillbaka till medeltiden och det Bysantinska riket. En första skiva släpptes år 2000 och när den togs emot med entusiasm fortsatte projektet.

Sanja Ilić verkar själv ha ryckts med i entusiasmen och snart nog stod han där på den plats han aldrig skulle återvända till: mitt på scenen omgiven av alla musiker.

Som en serbisk motsvarighet till Benny Anderssons Orkester rullade Balkanika på i många år och ställde något oväntat upp i den serbiska ESC-uttagningen 2018. "Nova deca" ("De nya barnen") gavs högst poäng av både jury och tittare och fick äran att representera sitt land i Lissabon.

Trots att man tävlade som Sanja Ilić & Balkanika fanns inte bandets grundare med på scenen. Sången sköttes istället av den iögonfallande Mladen Lukić omgiven av tre sångerskor - Danica Krstajić, Iva Banićević och Nevena Stamenković - samt två musiker. 

Serbien tog sig till final men gjorde en relativt slät figur där. Det hindrade inte låten från att bli en stor framgång på hemmaplan och Balkanika spelade in den i flera olika versioner. Två år senare gav bandet ut sin fjärde fullängdare.

Det skulle bli Sanja Ilić sista skiva. I mars 2021 - enbart några veckor före sin 70-årsdag - avled han av komplikationer till följd av Covid-19. Under hela sina karriär skrev han mer än tusen låtar och är idag begravd på en plats reserverad för särskilt framstående medborgare.


Sanja Ilić & Balkanika / Nova deca (Serbien 2018)
19:e plats av 26 bidrag (final) i Lissabon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar