24 september 2023

Halo halo / Jugoslavien 1982

Den jugoslaviske författaren Ivo Andrić - född 1892 i det som idag är Bosnien-Hercegovina - är mest känd för sina historiska romaner och tilldelades nobelpriset i litteratur 1961. 

Ibland skrev han också berättelser för barn, som fabeln "Aska och vargen" där ett litet lamm vid namn Aska undslipper att bli uppätet av en hungrig varg då hon dansar så vackert. Det dansande fåret fick ge namn till den trio damer som med knapp marginal vann den jugoslaviska finalen 1982 framför näsan på femton andra kandidater.

"De här damerna verkar kanske mer intresserade av att äta än att dansa" sa Ulf Elfving med ett snett leende innan han spelade upp förhandsvideon i svensk tv.

Den glada låten var skriven av Aleksandar "Sanja" Ilić, en 31-årig musiker som skrivit sin första låt redan som 12-åring. 1971 startade han rockbandet San som gav ut ett antal singlar och spelade på flera festivaler innan katastrofen slog till. Mitt under en konsert fick bandets sångare Predrag Jovičić en elchock och avled. Sanja Ilić upplöste sitt band och bestämde sig för att aldrig uppträda igen. Att skriva musik för andra och arbeta i studion gick bra ändå och flera jugoslaviska artister sjöng in hans alster.

"Halo halo" var en riktig schlager av den gamla skolan, komplett med en riktigt fin tonartshöjning före den sista refrängen. De flesta jurymedlemmar tyckte kanske att det hela framstod som lite gammaldags men den svenska juryn i Stockholm jublade och smällde i med en tolva - mer än hälften av låtens slutpoäng. 

"Man får ju skämmas" morrade skivbolagsdirektören Bert Karlsson efteråt medan hans kollega och konkurrent Stikkan Anderson istället köpte rättigheterna och gav ut singeln på den svenska marknaden.

Aska höll inte ihop särskilt länge. Så snart man kom hem från Harrogate hoppade Snežana Stamenković av och då gruppens andra LP släpptes 1984 var även Izolda Barudžija utbytt. Hon hade vunnit den nationella finalen på nytt och var fullt upptagen på annat håll.

Snežana Mišković fortsatte i Aska tills gruppen formellt upplöstes 1987. Hon satsade på en karriär som rocksångerska under namnet Viktorija - från början namnet på hennes grupp - och gjorde inte minst ett stort intryck då hon kom femma i den nationella finalen 1990 med "Rat i mir" ("Krig och fred").

Sanja Ilić skulle övervinna sin motvilja att stå på scenen och bildade arton år efter Harrogate ensemblen Balkanika. Tillsammans med dem skulle han representera Serbien i ESC 2018.


Asko / Halo halo (Jugoslavien 1982)
14:e plats av 18 bidrag i Harrogate

1 kommentar:

  1. Åh! Detta är ändå underbart. En ljuvlig liten schlager med ett fantastiskt tonartsbyte som hintar om vart det Jugoslaviska åttiotalet skulle bära. Sen är det väl också fantastiskt när tolvorna inte hamnar där man trodde att de skulle hamna? Väl värt tolvan och skulle kanske rättvist hamnat runt nionde plats!

    SvaraRadera