6 september 2023

Só sei ser feliz assim / Portugal 2001

För många svaga placeringar hade till slut skjutit den portugisiska statistiken i sank och RTP fick stå över finalen i Globen 2000. Trots det valde man att ordna den nationella tävlingen i alla fall trots att vinnaren - "Sonhos mágicos" med fadosångerskan Liana - inte skulle få åka någonstans.

Det klart att det är roligare att få tävla på riktigt och året därpå tog man i från tårna för att underhålla den egna publiken. Man ordnade inte färre än fem semifinaler: femtio kandidater skulle decimeras till tio bidrag som alla skulle få tävla i den stora finalen. Äntligen skulle det bli gala igen.

Galafinal blev det men den direktsändes aldrig i tv. Tre dagar före finalen omkom femtionio personer då en trafikbro rasade i Entre-os-Rios, till följd av hårt väder. Landssorg utlystes omedelbart i flera dagar. Att tävla i musik var inte att tänka på.

RTP bestämde sig för att genomföra sändningen som planerat men istället för att sända direkt bandade man hela programmet och sände det "live on tape" några dagar senare. Gissningsvis var intresset för tävlingen ganska lågt just där och då. Åtminstone läckte inte resultatet ut på förhand.

Om publikens intresse var lågt från början ökade det knappast då de såg vilken låt de regionala jurygrupperna valt fram: en struttig liten trudelutt framförd av två farbröder med en hemmagjord koreografi à la knattedisco.

Tony Jackson var född i Angola och hade egentligen kommit till Portugal för att studera medicin men hann ändå sjunga mellan varven. Marco Quelhas var en etablerad musiker, känd från olika band men också som soloartist. 1993 hade han skrivit Portugals låt till Millstreet. Tillsammans kallade de sig MTM, som skulle läsas ut som Marco, Tony och Musik.

I Köpenhamn fick tittarna rösta på låtarna för fjärde gången och i länder där intresset var lågt syntes det tydligt hur olika grupper lätt kunde svänga resultatet. För andra gången på fyra år fick Portugal en tolva från Frankrike, där det bor många portugiser som tydligen är villiga att rösta på vad som helst. Sex artiga poäng från grannen Spanien kompletterade hela poängskörden.

De båda herrarna må ha varit på gott humör på scenen och sjungit helt godkänt men detta bottennappens glada år hörde MTM till de allra blekaste i uppställningen. Jag vill sticka ut hakan och säga att det här - möjligen i slipsbrytning med 2006 - är det svagaste Portugal någonsin skickat till ESC.

Inte ens MTM verkar ha trott på vad de höll på med och gruppen upplöstes omedelbart efter ESC. Låten togs istället med på Marco Quelhas följande soloskiva.

Tack vare kompispoängen i Köpenhamn fick Portugal ändå en plats i startfältet 2002 men de många dåliga resultaten hade fått de ansvariga på RTP att tappa sugen. Efter en del funderande drog man sig ur Tallinnfinalen och lämnade istället plats för Lettland som egentligen borde ha stått över.

De kommande åren skulle Portugal experimentera lite med hur de egna bidragen valdes ut, men det skulle ta många år innan man fick någon framskjuten placering på nytt.


MTM / Só sei ser feliz assim (Portugal 2001)
17:e plats av 23 bidrag i Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar