27 september 2023

Origo / Ungern 2017

Den alltmer auktoritära ungerska regeringen hade jobbat hårt för att ta kontrollen över landets radio- och tv-bolag och nu hade man så gott som lyckats helt. Ett nytt moderbolag - Duna média - hade tagit över samtliga landets public service-kanaler.

Regeringen menade att nyordningen skulle skapa tydligare strukturer medan kritikerna hävdade att det här bara var ett sätt att stärka den politiska kontrollen över vad som fick sägas i media. Det visade sig ganska snabbt att kritikerna hade rätt.

Det dröjde inte innan tv-nyheterna togs på bar gärning med att vinkla eller direkt förvanska händelser. Flera rapporter visar att oppositionen inte syns, att sändningarna har en tydlig politisk agenda samt att frågor gällande flyktingar endast får diskuteras på vissa sätt och frågor om minoriteter helst inte alls.

Men hur mycket kontroll man än har slinker det ibland igenom saker ledningen inte skulle önska sig. Vinnaren av 2017 års ungerska melodifestival A Dal, till exempel.

József "Joci" Pápai var en 35-åring som redan harvat på i musikbranschen i över tio år. Han hade först uppmärksammats i en talangjakt och hade efter det jobbat på i den tysta ett par år i väntan på det stora genombrottet. 2010 fick han sin första hit och hade sedan dess varit framgångsrik både som rappare, sångare och låtskrivare.

Vinnarlåten "Origo" handlade klart och tydligt om Jocis egna erfarenheter av att vara rom i Ungern: texten talar om rasism, diskriminering och att sätta sin tillit till Gud. Också musikaliskt fanns här tydliga romska influenser. Undrar om de ansvariga på Duna média var nöjda med valet?

Till råga på allt gick bidraget hem med besked även internationellt och i Kiev tog Joci Ungerns genom tiderna tredje bästa placering. Också på hemmaplan blev sången en stor hit och spelades flitigt. Ingen i Ungern missade sången om diskriminering av romer den sommaren.

Joci Pápai följde snart upp sin framgång med en ännu större hit. Två år senare skulle han försöka sig på ESC ännu en gång.


Joci Pápai / Origo (Ungern 2017)
8:e plats av 26 bidrag (final) i Kiev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar