15 september 2023

A chacun sa chanson / Monaco 1968

Under de två årtionden Monaco regelbundet deltog i ESC var de - oavsett vilket syfte Radio Monte Carlo hade avsett - i realiteten ännu ett franskt bidrag. En flagga till som den franska musikindustrin kunde låta sig representeras under.

Furstendömets bidrag i London 1968 var så franskt att det nästan gränsade till parodi. Här fläskade man på med svepande fioler, känsligt dragspel och så mycket vibrato på sångrösterna att det kunde ha satt hela Eiffeltornet i självsvängning. 

Det enda som saknades var en basker på huvudet och en baguette under armen för att bilden skulle vara helt komplett.

"A chacun sa chanson" ("En sång för var och en") framfördes av Line & Willy (Line van Menen och Claude Boillod), ett äkta par som slagit igenom för den stora publiken två år tidigare och som varit fullt sysselsatta på scenen och i skivstudion sedan dess.

Någon liten ledig stund då och då hade paret helt tydligt lyckats hitta, då Sveriges Radios kommentator Christina Hansegård kunde avslöja att de båda hade en fyra månader gammal bebis väntades därhemma. De framförde sin låt effektivt och proffsigt och belönades för besväret med en helt okej placering strax ovanför mitten.

De fortsatte att spela in framgångsrika singlar under några år till och gjorde sedan ett par skivor riktade till en barnpublik. Publiken drog vidare och hittade nya favoriter och så småningom gick även Line & Willy skilda vägar, såväl privat som professionellt. Line satsade på en solokarriär och fortsatte att ge konserter upp i hög ålder.

Willy avled i december 2018, Line i april 2023. Det verkar inte som om någon samling med deras gamla låtar någonsin skulle ha getts ut, vilket är underligt i ett land som Frankrike där skivindustrin älskar att paketera gamla framgångar igen och igen på nya sätt.


Line & Willy / A chacun sa chanson (Monaco 1968)
Delad 7:e plats av 17 bidrag i London

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar