18 oktober 2023

Az én apám / Ungern 2019

Den ungerska uttagningen A Dal hade haft en olycklig utvecklingskurva. De första åren verkade det som att man var något på spåren, att man förr eller senare skulle spotta ur sig en internationell vinnare om man fick hålla på och om man bara hade tillräckligt mycket tur.

Tävlingen fortsatte vara populär på hemmaplan men låtarna som valdes ut fick allt svårare att imponera på Europa. Ungern föll allt oftare långt bak i resultatet. Det stora undantaget hade varit Joci Pápais etnoinfluerade poplåt i Kiev 2017 och kanske var det den framgången som sporrade Pápai att ställa upp på nytt två år senare.

Efter tre kvartsfinaler och två semifinaler avgjordes finalen så som brukligt: expertjuryn röstade fram fyra superfinalister bland de åtta kvarvarande låtarna. Av de fyra superfinalisterna fick tittarna det slutliga ansvaret att välja vinnare. Än en gång valde folket Joci Pápai och man kan gissa att landets ledning än en gång gnisslade tänder. Situationen för Ungerns romer hade inte direkt förbättrats på två år.

Tyvärr slog inte blixten ned två gånger på samma ställe. Det som gått hem med besked i Kiev missade målet i Tel Aviv. Poängen räckte inte till och för första gången sedan 2009 åkte Ungern ut i semifinalen.

Oavsett blev "Az én apám" ("Min far") en stor hit i hemlandet, även om radion - som hölls i allt stramare tyglar - i hög utsträckning och högst väntat lät bli att spela den. Låten låg tvåa på den ungerska försäljningslistan men orkade aldrig högre än plats tjugofyra på radiospelningslistan.

Ungersk tv verkar ändå ha välkomnat misslyckandet och använt det som svepskäl för att lämna ESC. Precis som i Turkiets fall ligger det nära till hands att tänka att det nationella tv-bolaget - hårt styrt av landets auktoritära ledning - ogillade populära program där man själva inte kunde styra innehållet men Duna média gav aldrig något officiellt skäl till sitt avhopp.

Det är ändå inte svårt att lägga pussel här. András Petruska - som varit både programledare och deltagare i A Dal - kommenterade avhoppet på Facebook: "När man talat med de ansvariga för programmet har det i flera år stått klart att de värden ESC och ungersk tv står för inte är kompatibla." 

Lőrinc Bubnó - landets tidigare head of delegation - gjorde i podcasten Humans of Eurovision ett halvhjärtat försök att skylla på ekonomiska skäl men menade också att Ungern behöver "mer tid att vänja sig vid västerländska värderingar". Samtidigt dundrade den högerextrema tidningen Magyar Demokrata att ESC var "en motbjudande homosexuell demonstration" för "skrikande transvestiter och kvinnor med skägg".

Trots att man inte längre deltar i ESC ordnas fortfarande A Dal varje år på ungersk tv men tonvikten har ändrats från pop till mer "familjevänlig" musik.

I en intervju 2023 sade Kati Wolf (Ungern 2011) att Ungern omedelbart måste återvända till ESC. Hon menade att kvalitén på såväl A Dal som den inhemska popscenen i stort sjunkit dramatiskt och att ungersk radio spelar allt mindre popmusik i sina kanaler. Hon hävdade att de lokala förmågorna behöver ett internationellt sammanhang där de kan mäta sig mot andra artister och låta det som görs i Ungern visas upp för världen.

Ett modigt uttalande med tanke på var Ungern befinner sig politiskt för närvarande (2023). Med mindre än att det inhemska politiska landskapet förändras radikalt ter det sig mycket osannolikt att landet skulle göra comeback i ESC.


Joci Pápai / Az én apám (Ungern 2019)
12:e plats av 17 bidrag (semifinal) i Tel Aviv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar