31 januari 2021

La teva decisió (Get A Life) / Andorra 2009

När semifinalen infördes hade Andorra hoppat på tåget och Monaco hade gjort comeback. Några år senare gjorde San Marino debut och det hade talats i flera år om att Liechtensteins nystartade tv-bolag ville gå med i EBU för att kunna vara med i melodifestivalen. Det såg ut att våras för de små länderna.

Med åren hade det ändå visat sig svårt för de små att hävda sig. Monaco och San Marino hoppade av igen och Andorra hade inte lyckats ta sig till final en enda gång. Mitt i finanskrisen tvingades de flesta tv-bolag se över sina utgifter. Var det faktiskt värt att delta i en dyr schlagerfestival där man aldrig lyckades imponera på någon?

Andorras tv RTVA bestämde sig för att försöka en gång till och anordnade en nationell final med namnet "Passaport a Moscou". Tre bidrag valdes ut - framförda av Susanne Georgi, Mar Capdevilla och Lluís Cartes - och bedömdes sedan av en expertjury samt av tittarna som fick rösta med SMS. En av de ursprungligen utvalda låtarna diskades efter att artisten skickat en nästan identisk låt till den spanska uttagningen samma år.

Segraren Susanne Georgi var egentligen en popstjärna från Danmark. Tillsammans med sin syster Pernille hade hon bildat duon "SuPer Sisters" 1989 och skulle ha deltagit i Dansk Melodi Grand Prix 1991 med "Med eksprestog til Kina". Susanne var bara 15 - för ung enligt EBU:s regler - och petades.

Några år senare döpte systrarna om sig till Me&My och slog sig 1995 in på listorna över hela Europa med "Dub-I-Dub". Samma år flyttade hon till Andorra där hon slog sig ned och lärde sig katalanska.

Inför Moskva bytte man sångspråket i refrängen till engelska och tappade en hel del av låtens profil på vägen. Än en gång blev det tvärstopp i semifinalen och nu tappade RTVA sugen och drog sig ur tävlingen.

Däremot verkar inte Andorra ha satt någon slutlig punkt för sitt tävlande. RTVA har flera gånger öppnat upp för att en comeback är möjlig bara finansieringen kan lösas. Inte minst har Susanne Georgi flera gånger kampanjat för att föra mikrostaten tillbaka till ESC.

Om det går så hoppas man att Andorra lyckas förbättra sin statistik en aning. Idag är man tillsammans med Slovakien det enda deltagarland som aldrig lyckats kvalificera sig i en semifinal och är det enda deltagarlandet genom historien som aldrig varit med i en final.


Susanne Georgi / La teva decisió (Get A Life) (Andorra 2009)
15:e plats av 18 bidrag (semifinal) i Moskva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar