9 januari 2021

Nešto što kje ostane / Makedonien 2009

Att låta tittarna välja vinnare hade mestadels varit en bra idé men framgången hade skuggsidor. Det talades mycket om onödigt generösa poäng till grannländer (nog för att även jurygrupperna varit väl förtrogna med hur man kompisröstar) men också rädslan för att mer krävande låtar aldrig hade en chans på bara en lyssning.

Varje år satt jurygrupper beredda i varje deltagarland i händelse att någon telefonväxel skulle brinna eller att telefonröstningen av någon anledning skulle visa sig obrukbar. Varje år visade det sig dessutom att jurymedlemmarnas siffror ofta skiljde sig avsevärt från tittarnas och EBU grunnade på hur man kunde låta dem få lite av sin makt tillbaka.

2008 lät man därför tittarna välja nio av de tio finalisterna i varje semifinal - den låt som sedan hade flest poäng från juryn blev den tionde finalisten. Makedonien kom på tionde plats i tittarnas omröstning men åkte ut i kylan då juryn föredrog Sveriges Charlotte Perrelli istället.

Makedoniens representanter var kanske inte helnöjda men EBU tyckte att systemet fungerade och bestämde sig att behålla det vid semifinalerna i Moskva 2009.

Makedoniens tv hade värre problem att tampas med. I finanskrisens spår hade tv-bolagets ekonomi försämrats dramatiskt och ett tag såg det ut som om hela företaget skulle gå i konkurs. Efter ett par osäkra månader bekräftade man att man tänkte delta i Moskva och ordna en nationell final för att välja bidrag.

Vinnare av Skopje Fest blev rockduon Next Time - ibland skrivet Некст тајм med kyrilliska bokstäver - bestående av tvillingarna Stefan och Martin Filipovski. De hade slagit igenom stort ett år tidigare efter att i många år spelat på olika festivaler för barn. 

"Nešto što kje ostane" ("Något som består") var skriven av Jovan Jovanov, en kanadensisk-makedonisk producent och låtskrivare och mannen som satt riktig fart på brödernas karriär.

I Moskva bar det sig inte bättre än att Makedonien åter kom på tionde plats i telefonomröstningen men sparkades ut av juryn, nu till förmån för Finland. Sannolikt riktigt surt.

Next Time spelade vidare och är aktiva och framgångsrika än idag, även om de med tiden blandat upp rocken med mer lokala toner.


Next Time / Nešto što kje ostane (Makedonien 2009)
10:e plats av 18 bidrag (utslagen i semifinal) i Moskva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar