27 januari 2021

X My Heart / Azerbajdzjan 2018

Azerbajdzjan hade glidit allt längre bak i resultaten sedan andraplatsen i Malmö 2013. Möjligen beroende på att EBU om än motvilligt lovat att utreda och bestraffa eventuellt röstfusk, något det auktoritära oljelandet ofta anklagats för.

Trots de vikande resultaten fortsatte man att öppna plånboken och köpa in låtar från sina hovleverantörer - grekiske Dimitris Kontopoulos och svenska Sandra Bjurman - samt hyra in koreografer, dansare och bakgrundssångare från andra länder. Det azerbajdzjanska deltagandet hade verkligen inte som främsta uppgift att visa upp något lokalt kunnande.

Till Lissabon valde man ändå ut en spännande och annorlunda artist. Aysel Məmmədova - officiellt känd under sitt artistnamn Aisel - var låtskrivare, pianist och sångerska av framför allt jazz. Hon hade ett eget sound och en spännande, närvarande röst. Hon föddes i Baku 1989 och hade redan ett CV långt som den transsibiriska järnvägen.

Allt spännande och intressant som Aisel stod för som artist kastades raskt ut genom fönstret och hon sattes att sjunga en typisk liten poplåt - skriven och producerad av Bjurman och Kontopoulos - som visade absolut noll och inget av hennes egen stil eller personlighet.

Inte nog med att Aisel trycktes in i ett popsound som inte var hennes så skapade man dessutom ett intensivt och totalt överkoreograferat nummer där hon och fyra dansare mest stressar hit och dit över scenen i tre minuter.

Aisel hanterade situationen kompetent men kändes inte särskilt hemma i skådespelet. Kanske drog hon till och med en suck av lättnad då Azerbajdzjan för första gången missade finalen och hon slapp göra om alltihop en gång till.

Efter Lissabon släppte Aisel "More Emotion", en tre minuter lång poplåt på engelska som hon skrivit själv. Var det låten hon skulle velat sjunga i Lissabon? Den skulle knappast heller ha vält Europa över ända men hade nog varit en mer representation av vem hon egentligen är som artist.

Aisel har fortsatt att spela in jazzinfluerade poplåtar på engelska och deltog 2019 i New Wave-festivalen i Sochi, där hon belönades med en åttondeplats.

Hur diskussionerna gick i tv-huset i Baku efter floppen i Lissabon kan man bara spekulera i, men helt klart är att man året därpå tänkte låta den utvalda artisten vara med och forma sitt bidrag i betydligt högre grad.


Aisel / X My Heart (Azerbajdzjan 2018)
11:e plats av 19 bidrag (semifinal) i Lissabon

1 kommentar:

  1. Jag delade din uppfattning kring detta bidrag fullt ut tills jag fick reda på att Aisel blev änka för ett par år sedan. Texten fick plötsligt en helt ny innebörd och jag kan tycka att det märks när hon framför bidraget.

    SvaraRadera