2 januari 2021

Uma flor de verde pinho / Portugal 1976

Ingen musikstil är mer intimt förknippad med Portugal än fado - en traditionell sångform genomsyrad av saknad och stora men kontrollerade känslor, vars rötter med säkerhet kan spåras till 1820-talet men som högst sannolikt har betydligt äldre anor än så.

Carlos Manuel de Ascenção do Carmo de Almeida - för enkelhetens skull förkortat till Carlos do Carmo i offentligheten - var uppvuxen med fadon i blodet. Hans föräldrar drev en scen för fadosångare och hans mor var själv en framstående fadista. Efter faderns död började Carlos själv framträda på familjens scen för att bidra till att få ekonomin att gå ihop. Snart nog etablerade han sig som ett hett namn på nationell nivå.

I början av 1970-talet - då den portugisiska diktaturen var försvagad och dess dagar tydligt räknade även om censuren ännu lätt kunde förstöra någons karriär - tog Carlos do Carmo stora risker och samarbetade med flera kända regimkritiker.

Efter revolutionen 1974 sågs fadon allmänt som förlegad och som den gamla tidens musik. Carlos hade kvar sina gamla vänner som inte glömde vad han gjort för dem och som nu satt på inflytelserika poster och gav honom chanser trots att tidsandan var emot honom.

När RTP 1976 bestämde sig för att på förhand nominera en artist inför ESC som fick sjunga samtliga sånger i den nationella finalen valdes Carlos do Carmo ut. Han fick även ge ut en skiva med de åtta tävlingsbidragen.

"Uma flor de verde pinho" ("En blomma på den gröna tallen") var en patriotisk sång om den kärlek som är så stor att inga ord kan beskriva den. Knappast den typen av trall som får propparna att gå i resultattavlan vid en tävling som ESC, men en vacker och värdig representant för det portugisiska och belönades med tolv poäng av den franska juryn.

RTP upprepade aldrig försöket med en på förhand vald artist men mediernas uppmärksamhet gav Carlos do Carmo ännu mer manöverutrymme i karriären. Året därpå släppte han "Um homem na cidade" - en milstolpe som anses ha moderniserat fadon och tvingat den att utvecklas. Vissa menar att han räddade fadon från att helt marginaliseras.

Om det är sant eller överord låter jag andra avgöra men med åren blev Carlos do Carmo en alltmer vördad och aktad del av portugisisk populärkultur. 2004 blev han den första artisten från Portugal att tilldelas en Grammy för sina inspelningar. 2019 tog han farväl av publiken och pensionerade sig från scenen.

Carlos do Carmo avled den första januari 2021 på ett sjukhus i Lissabon efter att ha drabbats av ett pulsåderbråck. Sångaren hade firat sin 81:a födelsedag bara några dagar tidigare.Carlos do Carmo / Uma flor de verde pinho (Portugal 1976)
12:e plats av 18 bidrag i Haag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar