3 januari 2021

Somewhere in Europe / Irland 1990

När bidragen inför Zagreb premiärvisades verkar samtliga svenska journalister ha associerat till Elton John då de såg och hörde Irlands bidrag - förmodligen någonting med rösten och det faktum att Liam Reilly ackompanjerade sig själv på flygel - och mer än en presstext kallade irländaren för en kopia.

Hemma på Irland skulle ingen ha kommit på tanken att påstå att Liam Reilly imiterade någon. Han hade en solid karriär bakom sig och var en i högsta grad etablerad stjärna.

Tio år tidigare hade han slagit igenom som sångare och huvudsaklig låtskrivare i Bagatelle, ett band som snabbt slog an hos publiken och fick en stor fanskara. Bland beundrarna fanns medlemmarna i U2 som drömde om att någon gång i framtiden bli lika framgångsrika som Bagatelle.

Efter några intensiva år - och säkert med en viss besvikelse över att man till skillnad från U2 aldrig lyckas slå igenom internationellt - verkar bandmedlemmarna ha tröttnat lite på varandra och uppmuntrad av skivbolaget Polydor testade Liam Reilly vingarna som soloartist på allvar.

Att vinna den nationella finalen - med vokal hjälp av Kim Jackson och Mary Downes - var den första riktiga framgången för Liam på solokvist. Låten togs emot väl och sågs allmänt som den allra troligaste vinnaren i Zagreb.

Själv har jag aldrig riktigt förstått tjusningen. Sångaren räknar upp en mängd olika platser som det älskande paret besökt under sin stormande romans och textens listande känns mest som att tvingas se någon annans diabilder från en semester man själv inte varit med på. Enda gången texten bränner till är när man för en sekund lyfter blicken från fotoalbumet i frasen "...how I wish that we were there".

I Zagreb hade producenten bestämt sig för att spara tid i programmet genom att inte visa dirigenterna i bild. Irlands Noel Kelehan trummade snabbt ihop en gemensam protest som resulterade i att dirigenterna fick ett par sekunder kameratid i början av sina respektive bidrag. Ironiskt nog - då Irlands bidrag börjar med Liam Reillys eget solospel på flygeln - blev Noel Kelehan den ende av dirigenterna som inte syntes i rutan alls.

Irland hade länge häng på segern och fick i slutändan dela andraplatsen med Frankrike. Singeln blev en hit på Irland och året därpå vann Liam Reilly den irländska finalen på nytt - nu som låtskrivare för sin körsångerska Kim Jackson - men solokarriären ville aldrig riktigt ta fart.

Snart nog gick Liam tillbaka till Bagatelle som förblev ett populärt och efterfrågat liveband, vars största hits givits ut flera gånger på olika samlingsalbum. Solokarriären förblev en parentes och idag är "Somewhere in Europe" inordnad som en del av Bagatelles sångkatalog.

Karriären nådde en definitiv punkt då Liam Reilly avled i sitt hem - hastigt men fridfullt, enligt familjens pressmeddelande - på nyårsdagen 2021. Han blev 65 år gammal.Liam Reilly / Somewhere in Europe (Irland 1990)
Delad 2:a plats av 22 bidrag i Zagreb

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar