5 juli 2024

Love / Litauen 2009

Litauen hade egentligen ingen avsikt att ställa upp i ESC 2009 i Moskva. Man hade haft inte helt okomplicerade relationer till Ryssland ända sedan självständigheten återupprättats 1991 och landets krig mot Georgien 2008 hade rivit med smutsiga fingrar i gamla sår.

Ryktesvis fick EBU lägga stor energi på att hålla så många länder som möjligt kvar i tävlingen. Redan här hade man bestämt sig för att ESC skulle vara ett på alla plan opolitiskt sammanhang och därför var det viktigt att värdlandet Ryssland inte på något sätt förolämpades av andra länders frånvaro.

På något sätt lät sig litauerna övertalas och i likhet med sina baltiska grannar Estland och Lettland bestämde man sig slutligen att skicka ett bidrag när den stora grannen stod värd medan Georgien i slutändan var det enda land som stannade hemma.

Litauen ordnade som vanligt en nationell final som passande nog vanns av den ryskspråkige Dmitrij Sjavrov, en 23-åring från Vilnius som slagit igenom offentligt redan som sjungande tolvåring då han fick en stor hit med sin sång "Mamai" - skriven av landets första ESC-representant Ovidijus Vyšniauskas. Bara tre år senare flyttade unge Dmitrij till Storbritannien för att plugga musik.

Dmitrij uppträdde under sitt nya artistnamn Sasha Son, där den andra delen är det ryska ordet för "dröm". Vinnarlåten "Pasiklydęs žmogus" ("En vilsen man"), som artisten själv varit med och skrivit, översattes till engelska inför Moskvafinalen i hopp om att ett bekant språk skulle öka chanserna till poäng.

Kanske funkade tricket - i vilket fall tog sig Litauen till final, något som verkligen inte hände varje år. Sasha fick tack vare lottning äran att inleda hela finalen där han sjöng bra och avslutade med en refräng på ryska innan han höll upp en liten eldsflamma i handen, som något slags litauisk frihetsgudinna. Poängen blev inte så imponerande i slutändan men det viktigaste var helt klart att kvala vidare från semifinalen.

Sasha har ställt upp flera gånger på nytt i den nationella finalen - bland annat gjorde han ett valpigt men charmigt shownummer tillsammans med Donny Montell (Litauen 2012 och 2016) två år efter Moskva - utan att vinna.

Han har fortsatt att vara en aktiv artist och har med åren ändrat artistnamnet till Sasha Song, kanske för att inte understryka sin ryska koppling. Till skillnad från Estland och Lettland har Litauen endast en liten ryskspråkig minoritet, ungefär fem procent av befolkningen.

Att anstränga sig lite extra för att hålla Ryssland på gott humör var en linje EBU skulle fortsätta på (alltför länge) ända tills landets medlemskap slutligen suspenderades 2022.


Sasha Son / Love (Litauen 2009)
23:e plats av 25 bidrag (final) i Moskva

2 juli 2024

Chameleon / Malta 2019

Under många år hade Malta varit förvånansvärt framgångsrika i ESC. Visserligen hade man ägnat sig åt att byta poäng till höger och vänster men det räcker inte som förklaring - de maltesiska låtarna och artisterna slog sig oftast in bland de tio främsta och ett par gånger hade man varit snubblande nära att vinna.

Nu låg framgångarna långt tillbaka i tiden. Efter Chiaras andraplats i Kiev 2005 hade hela korthuset rasat ihop och Malta hade bara tagit sig in bland de tio främsta vid ett enda tillfälle sedan dess. Slutsatsen man verkar ha dragit är att den nationella finalen inte längre levererade som den skulle.

Istället bestämdes det att PBS skulle ta formatet X-Factor till Malta och att vinnaren skulle få representera sitt ö-land i Tel Aviv. Efter sjutton sändningar utropades Michela Pace - en 18-åring från Gozo - till segrare och eurovisionskandidat.

När man skulle hitta en låt för Michela att sjunga gick man förbi alla lokala låtskrivare och frågade istället bulgariske Borislav Milanov om hjälp. Efter ett par framskjutna placeringar - Bulgarien 2016, Bulgarien 2017 och Österrike 2018 - sågs Milonov som ett kap och en tänkbar vinnare.

Det Malta skulle få lära sig var att man får så mycket hitlåt som man är villig att betala för och även om den utvalda "Chameleon" lät uppdaterad och samtida så var den också kalkylerad på existerande pophits och långt ifrån oförglömlig. Michela hade ändå vind i seglen - hon hade många fans efter att ha tävlat i X-Factor och skrev kontrakt med den italienska avdelningen av Sony music.

Låten fick även snabbt fyra miljoner visningar på YouTube och toppade den lokala maltesiska hitparaden. En mängd tippare - som uppenbarligen hört något jag missat - öste beröm över Malta.

I Tel Aviv bjöd malteserna på ett nummer med mycket dans och animationer, men där Michela själv kändes lite loj mitt i hela tillställningen. Det blev en finalplats men den slutliga fjortondeplatsen motsvarade inte alls de högt ställda förväntningarna.

Michela sjunger fortfarande och har ännu sitt italienska skivkontrakt, men hennes skiva har skjutits upp åtskilliga gånger såväl under pandemin som efter.

Året därpå segrade Destiny Chukunyere i X-Factor och skulle ha representerat Malta vid ESC i Rotterdam med "All Of My Love" om inte tävlingen ställts in.


Michela / Chameleon (Malta 2019)
14:e plats av 26 bidrag (final) i Tel Aviv