21 maj 2024

Rimi rimi ley / Turkiet 2005

Att välja bidrag internt hade gett Turkiet ett aldrig tidigare skådat lyft i Eurovision Song Contest. Deras bidrag var plötsligt intressanta, konkurrenskraftiga och kommersiellt gångbara, och resulterat i en lysande fjärdeplats 2004 såväl som landets första seger 2003.

Varför man i det läget bestämde sig för att byta tillbaka till den nationella final som fungerat allt sämre och som lockade till sig allt färre etablerade namn framstår som ett mysterium men det var ändå vägen TRT bestämde sig att gå. Av 136 inskickade bidrag valdes sju ut och framfördes i en tv-sänd final.

I sista stund bestämdes det att tittarna skulle lämnas utanför processen. Istället fick en jury bestående av sjutton personer fälla avgörandet. Var och en av juryledamöterna hade en poäng att ge till sin favorit.

Det var ingen direkt stjärnbeströdd uppställning som mötte publiken, men minnesgoda tittare kom ihåg Sedat Yüce (Turkiet 2001) som ställde upp med "Yeniden", en egenhändigt skriven låt.

Vinnare blev Gülseren Yıldırım, en 32-åring från Paris som hoppades på en karriär i föräldrarnas hemland. Det var ändå ingen större entusiasm som mötte vare sig henne eller vinnarlåten. Sertab Erener uttalade sig svepande efter den nationella finalen att hon nu inte var helt övertygad om det här var rätt sätt att representera Turkiet internationellt.

Att vinnarlåten fått hela tretton av de totalt sjutton tillgängliga rösterna väckte också en del förundran och snart gick det rykten om att Gülseren riggat sin egen seger då juryledamöterna fanns på plats i studion.

"Rimi rimi ley" genomgick en smärre ansiktslyftning inför finalen i Kiev och Gülseren talade i intervjuer om hur sången inspirerats av Bollywood snarare än av turkisk folklore.

I finalen märktes det att sångerskan inte var helt van vid de stora arenorna och Gülseren gasade iväg på alla cylindrar. "Övertänd" känns som ett väldigt litet ord i sammanhanget. 

Ingenting blev bättre då någon i kulisserna gjorde en riktig blunder och lyckades starta Moldaviens ljudbakgrund som rullade helt hörbart under det turkiska bidraget under flera långa sekunder. EBU utredde saken i efterhand, bad om ursäkt men hävdade att det troligen inte påverkat resultatet desto mer.

De flesta tippare var rätt överens om att Turkiet nu skulle förpassas tillbaka till de lägre regionerna av resultatet men Gülseren lyckades samla på sig en helt acceptabel mängd poäng. De flesta kom från länder med stor turkisk diaspora - tolvor från Frankrike och Nederländerna, tior från Tyskland och Belgien - men den slutliga trettondeplatsen var mycket bättre än de flesta räknat med.

Den turkiska finalen hade ändå tjänat klart - nästa år skulle TRT välja bidrag internt på nytt. Gülseren släppte en CD på ett mindre bolag samma år men försvann snabbt tillbaka ut i anonymiteten. 


Gülseren / Rimi rimi ley (Turkiet 2005)
13:e plats av 24 bidrag (final) i Kiev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar