4 maj 2024

Brodovi / Jugoslavien 1963

När det socialistiska Jugoslavien ställde upp för tredje gång i den västerländska schlagerfestivalen bestämde sig JRT för att inte ordna någon nationell final. Istället valde man sitt bidrag internt - åtminstone enligt mina källor.

De tidiga åren av ESC är ofta komplicerade att skriva om då de inte alltid är särskilt väldokumenterade. Och där det saknas dokumentation finns det numer människor som gladeligen hittar på saker för att fylla i luckorna.

Wikipedia har en hel artikel om en nationell final men inget sådant program ska ha sänts på datumet ifråga och hela finalen verkar påhittad. Det gäller verkligen att vara försiktig med vad man tror på här i världen.

Till London skickade man i vilket fall "Brodovi" - ett melankoliskt stycke om båtar. Där textens jag kommer ifrån är båtar lika levande som människor: de gråter, de skrattar och de älskar. Utan dem är hamnarna sorgsna, stränderna övergivna och måsarna dör. Låten var skriven av Mario Nardelli, en känd kompositör, arrangör och gitarrist.

Vid mikrofonen stod Vice Vukov, en 26-åring från Šibenik med sammet i rösten och en mängd fans runt omkring hela landet. Populariteten till trots verkar den lokala pressen ha varit ganska spydig mot Vukov efter framträdandet i London, där de jugoslaviska båtarna inte belönades med mer än tre poäng.

Vice Vukovs popularitet skulle så småningom få ett hastigt slut på politiska grunder, men före det hann han representera sitt land i ESC ännu en gång.

Tack till Samo Koler för faktakoll! Samo står även bakom de otroligt välresearchade faktablad om de jugoslaviska finalerna - utgivna i tiderna av OGAE - som jag lutar mig mot i hög grad i det här och en hel del andra inlägg.


Vice Vukov / Brodovi (Jugoslavien 1963)
11:e plats av 16 bidrag i London 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar