22 augusti 2020

Everyway That I Can / Turkiet 2003

De turkiska finalerna hade med åren blivit rena skämtet. Ett land med en fantastisk och dynamisk musikindustri skickade år efter år amatörer till ESC. Amatörer som fick stryk i omröstningen och som ingen brydde sig om efter tävlingen. 

Till slut gjorde TRT det enda rätta och skrotade sin gamla uttagning - ingen grät efter det beslutet - och bestämde sig för att välja representant internt istället. Nu skulle världen få se att även turkar kunde rocka en eurovisionsschlagerfestival. Men vem skulle man skicka?

Valet föll på Sertab Erener, en mycket framgångsrik 38-åring som startat sin bana som körsångerska till Sezen Aksu - vid sidan av Ajda Pekkan (Turkiet 1980) landets i särklass största kvinnliga stjärna. 

Sezen Aksu såg Sertabs talang och hjälpte till att sjösätta hennes solokarriär. Under 90-talet regerade hon topplistorna och samlade stora hits på hög. Då relationerna snabbt och oväntat förbättrades mellan Turkiet och Grekland drog Sertab sitt strå till stacken genom att spela in en duett med den grekiska stjärnan Mandò (Grekland 2003).

Att bli den första stjärnan som representerat Turkiet sedan Kayahan 1990 kunde ju framstå som ett genidrag men uppdraget var inte utan risker. Hur skulle det gå med karriären om det blev samma gamla flopp som vanligt? I flera intervjuer underströk Sertab att hon behövde och krävde fansens fulla stöd om det här skulle gå vägen.

"Everyway That I Can" var skriven av Sertab och hennes pojkvän Demir Demirkan (på skivan står enbart Demirkan som låtskrivare) och Sertab fick lirka en del med de ansvariga på TRT innan de lät henne sjunga hela låten på engelska.

Turkiet ansågs i förhandstipsen ha en chans att förbättra sin egen bästa placering (en tredjeplats 1997 i Dublin) men få trodde på seger mot starka kandidater som Ryssland och Spanien. I sista sekunden slog turkarna till med ett hemligt vapen: en ny remix som gav hela bidraget en helt ny styrka. Plötsligt kändes allting väldigt öppet igen.

I en av alla tiders mest halsbrytande röstningssekvenser - där ledningen växlar mellan Turkiet, Ryssland och den stora överraskningen Belgien - fick Slovenien avgöra det hela till Sertabs fördel. Sensationen var ett faktum: kunde Turkiet vinna så kunde vem som helst vinna. 

Vinnarlåten blev en stor hit i många länder - den första kommersiellt gångbara vinnaren på tre år - och Sertab var riktigt het under sommaren 2003. När hon väl spelat in ett helt album på engelska hade det redan gått ett helt år sedan vinsten och den stora lanseringen uteblev. 

Istället stannade hon upp och tog en längre paus i karriären innan hon 2010 gjorde stor comeback med oförminskad popularitet.Sertab Erener / Everyway That I Can (Turkiet 2003)
1:a plats av 26 bidrag i Riga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar