14 juni 2023

Time To Shine / Schweiz 2015

Bland alla svenska talesätt som finns är det följande en av mina absoluta favoriter: "Mycket skrik för lite ull" sa kärringen när hon klippte grisen. Vet inte om om någon direkt motsvarighet finns på något av Schweiz fyra nationella språk men annars kunde det ha varit en bra slogan för landets nationella final 2015.

De tre stora avdelningarna av landets public service-bolag (tyskspråkiga SRF i samarbete med rätoromanska RTR, franskspråkiga RTS och italienskspråkiga RSI) utlyste öppna tävlingar dit vem som helst fick skicka in bidrag.

De olika avdelningarna hade sedan olika sätt att välja ut bidrag till Expert Check, ett i och för sig inte dumt inslag där en professionell jury fick bedöma de potentiella finalisternas förmåga att uppträda live. RSI lät en jury välja ut sina kandidater internt medan RTS lät en jury välja ut sina kandidater i en radiosänd semifinal. 

SRF/RTR hade istället en nätportal där alla hugade kunde ladda upp sina bidrag och där vem som helst kunde lyssna på dem och rösta på dem. Publikens röster kombinerades sedan med en jurys röster och vips hade man sina kandidater. En av de som kände sig kallade utan att ta sig vidare var UFO-vännen Nayah (Frankrike 1999).

Expert Check sändes live över nätet och där fick de kvarvarande arton kandidaterna sjunga live inför en jury som slutligen valde ut sex finalister. Nu börjar vi kanske komma någonstans?

I finalen - direktsänd från Kreuzlingen med Sven Epinay som programledare - sjöng de sex kandidaterna inte bara sina tävlingslåtar utan även varsin cover för att få visa upp fler sidor av sitt artisteri. Sådant är alltid farligt och förvirrande: röstar tittarna på den bästa låten eller den bästa artisten eller röstar rentav någon på sin favoritlåt av de låtar de hört förut?

Efter allt detta väljande och vrakande stod slutligen Mélanie René som segrare. Hon var 24 år gammal, född i Geneve av föräldrar från Mauritius. Hon hade pluggat musik i Brighton och bildat bandet Motherfunkers. Som tonåring hade hon vunnit en sångtävling i Rumänien med en låt hon skrivit själv.

Även bidraget "Time To Shine" var skrivet av henne själv: en trevlig liten sång av en sort som få tycker illa om men som ännu färre har som favorit. I semifinalen i Wien skvalade den förbi obemärkt och kom på allra sista plats. Hela den långa urvalsproceduren gav bara fyra poäng i slutändan.

Värt att notera att de tyskspråkiga länderna verkligen inte imponerade det här året: två dagar senare fick såväl Tyskland som värdlandet Österrike noll poäng i finalen.

Mélanie fortsatte sin karriär efter Wien. 2018 slog hon sig in på en mer elektronisk bana med "Dancefloor" - en Kylie-inspirerad låt som nog skulle gjort större lycka i ESC - och använder sig sedan dess av artistnamnet Melyz.


Mélanie René / Time To Shine (Schweiz 2015)
17:e plats av 17 bidrag (semifinal) i Wien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar