26 juni 2023

Dance With Me / Ungern 2009

Ungerska tv-bolaget MTV hade i alla år velat fram och tillbaka: skulle landets ESC-bidrag väljas ut internt eller via en tv-sänd final? Båda sätten hade gett vad man på vänligast möjliga vis kunde kalla blandade resultat.

Men att låta tittarna bestämma hade inte gett önskat resultat i Belgrad 2008. Kanske vore det bättre att välja internt? Enkelt och okomplicerat? Sagt och gjort: man bad den ungerska musikindustrin skicka in lämpliga kandidater och så fick en jury välja låten som skulle skickas till Moskva.

Det visade sig bli varken enkelt eller okomplicerat. Vid en presskonferens i Budapest offentliggjordes att juryn fastnat för "If You Wanna Party" med Márk Zentai, skriven av ett gäng ungerska och svenska låtskrivare tillsammans.

Bara ett par dagar senare drogs låten tillbaka. Redan fem år tidigare hade den använts som temalåt för svenska Big Brother och bröt sålunda mot en hel svärm av EBU:s regler. Istället utropades Kátya Tompos som ersättare med "Magányos csónak" men det tog inte någon längre stund innan även hon drog sig ur. Hon spelade med i flera teateruppsättningar i Budapest och ansåg sig inte ha tid att förbereda sig ordentligt för att tävla i ESC.

Nu surnade det ungerska musikerförbundet till rejält och protesterade mot vad de tyckte var ett amatörmässigt urval. De ifrågasatte om juryn hade kompetensen för sin uppgift och om de fått ordentligt med tid på sig att faktiskt utvärdera de insända bidragen på rätt sätt.

MTV skakade av sig kritiken och utsåg på tredje försöket sin låt till Moskva: "Dance With Me" med musikalartisten Zoltán "Zoli" Ádok.

Zoli Ádok var en dansant 33-åring med tolv år av danskarriär i bagaget. Han hade sjungit och dansat i en mängd uppsättningar i Tyskland och Schweiz och hade just släppt sitt debutalbum "Tánclépés". ESC-bidraget var skivans titelspår i engelsk version.

I Moskva bjöd Zoli Ádok på mycket dans i kläder skapade av den erkände ungerske designern och konstnären Tamás Náray. Satsningen till trots gick bidraget tittarna förbi och för andra året i rad missade Ungern finalen. Zoli Ádok tilldelades dessutom det årets Barbara Dex Award - det kanske allra mest avgrundstrista fenomen som omger ESC, skapat för att håna artister som klär sig okonventionellt och annorlunda.

Själv tycker jag att låten är ganska bra men att de borde ha sjungit på ungerska i Moskva. Den engelska versionen saknar lite profil och personlighet på något sätt.

Zoltán Ádok gav ut ett album till på den ungerska marknaden innan han lättade ankar och lämnade landet på nytt för en karriär som showartist på diverse kryssningsfartyg världen runt. Idag är han bosatt i Sydney och är en i allra högsta grad aktiv artist ännu. Dessutom är han klart och tydligt ute ur skåpet på ett sätt som dessvärre är allt svårare i hans alltmer auktoritära gamla hemland.

Efter två misslyckande i rad gjorde Ungern det de så många gånger tidigare gjort. De tog en paus, stod över tävlingen i Oslo 2010, tog sig en rejäl funderare och kom tillbaka med ny kraft 2011.


Zoli Ádok / Dance With Me (Ungern 2009)
15:e plats av 19 bidrag (semifinal) i Moskva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar