11 juni 2023

Don't Break My Heart / Rumänien 2003

"Imitation är den uppriktigaste formen av smicker" säger de som vet. Om det är sant hade finska Bomfunk MC:s all anledning att sträcka på sig då bidraget inför ESC 2003 spelades upp. Helt klart hade deras arbete gått hem någonstans. 

Vid en tidpunkt då väldigt få finländska akter fick någon som helst uppmärksamhet utanför landets gränser fick Bomfunk MC:s - främst bestående av rapparen Raymond Ebanks och producenten Jaakko Salovaaro - en monsterhit med sin lätt uppkäftiga och synnerligen lättfångade "Freestyler".

Succén hjälptes på traven av en enkel men distinkt video - full av produktplacering för olika prylar från Sony - där ett hippt barn och hans plötsligt magiska MiniDisc-spelare tar sig igenom Helsingfors metro en dag då uppenbarligen alla som gillar att dansa offentligt är ute. 

"Freestyler" låg etta på listorna i Australien, Tyskland och Sverige men verkar ha hörts en del även i Rumänien. "Don't Break My Heart" som vann den rumänska melodifestivalen 2003 lät åtminstone påtagligt inspirerad av de finländska hiphoparna. 

Den som låtit sig inspireras var i så fall sångerskan Nicola - egentligen Nicoleta Alexandru - en 34-åring från Bukarest som harvat i musikbranschen i flera år tillsammans med sin make, producenten Mihai Alexandru. 

2002 hade Nicola kommit femma i den nationella finalen med "I Do" - som var rätt tydligt inspirerad av rocksångerskan Anastacias låtar, imitation är den uppriktigaste formen av smicker och så vidare - men nu blev det fullträff och en stor hit på hemmaplan.

Kanske kände sig TVR på humorhumör eller så var det egna självförtroendet på topp, men inför Riga spelade man in en ganska kul förhandsvideo om hur Rumänien skulle komma att vinna hela finalen. Som en extra krydda hade man på slutet klippt in samtliga tre tolvpoängare man hade fått i röstningen året innan (och då är det kanske fult att påpeka att rumänerna av allt att döma bytt till sig de där poängen från länder de själva lovat att rösta på). 

I Riga bjöd rumänerna på en kul show där Nicola flankerades av tre dansare i den rumänska flaggans färger som dansade vilt, slet av sig diverse klädesplagg och försökte imponera på något slags DJ så han skulle spela just deras skiva. Paketet föll tittarna i smaken och för andra året i rad hamnade Rumänien bland de tio bästa - den här gången såg dessutom röstsiffrorna till all lycka betydligt mindre suspekta ut.

Nu var Nicola etablerad på allvar och är fortfarande ett känt namn i rumänsk showbiz. 2005 gick hon och Mihai Alexandru skilda vägar såväl privat som professionellt, men återupptog sitt musikaliska samarbete ett knappt decennium senare.

Bomfunk MC:s internationella karriär svalnade ganska snart. 2005 släppte de sitt tredje och sista album och hela karriärens bästa singel - "Hypnotic" med Elena Mady som gästsångerska hade förtjänat stor succé men slog enbart i Finland - och gick sedan skilda vägar. Precis som Nicola och Mihai Alexandru skulle Bomfunk MC samla ihop sig på nytt och spelade 2019 in en ny, uppdaterad video till "Freestyler" - nu i Belgrad istället för Helsingfors.


Nicola / Don't Break My Heart (Rumänien 2003)
10:e plats av 26 bidrag i Riga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar