20 juni 2023

They Can't Stop The Spring / Irland 2007

Inte sällan tar livet underliga vägar och oväntade vändningar. Ibland kan helt små saker avgöra. I en alternativ tidslinje kunde det irländska bandet Dervish ha vunnit Eurovision Song Contest och gått till historien som ett gäng vinnare.

När låtskrivaren Brendan Graham skickade in sin låt "The Voice" till den irländska finalen 1996 var det Dervish som framförde den på demotejpen. Graham tyckte ändå att något saknades och lät i slutändan Eimear Quinn sjunga i tävlingen. Det blev succé och i Oslo tog låten hem Irlands sjunde seger.

Inte för att det gick någon nöd på Dervish ändå. Sedan sångerskan Cathy Jordan kommit med i bandet 1991 - och man bytt namn från The Boys of Sligo - hade de gett ut fem album och turnerat flitigt och byggt upp ett gott rykte inom den moderna folkmusiken.

Att välja artist internt och sedan låta tittarna välja låten hade funkat bra för RTÉ 2006 och nu ville man lyckas med samma trick en gång till. Dervish tackade ja till utmaningen och fick framföra fyra kandidatlåtar i en tv-sänd final.

Vinnare blev "They Can't Stop The Spring", en hoppfull sång om politisk förändring, ett musikaliskt jubel över en fallen Berlinmur och ett enat Europa. Som Ketil Stokkans "Brandenburger Tor" fast sjutton år senare. Och kryddad med en rejäl dos dragspel, fiol och flöjt.

Otidsenligt måhända men det största problemet var nog snarare att låten tog evigheter på sig att komma igång på riktigt. Sekunderna tickade iväg på ett sätt de telefonröstande tittarna verkligen inte hade tålamod med. Slutfacit blev fem poäng - från Albanien som använde jury i finalen - och allra sista plats.

Istället för att bli vinnare står Dervish i historieböckerna som Irlands första jumboplacering. Inte för att det skulle spela någon som helst roll för ett band av den här typen eller för deras fans. Karriären har snurrat vidare med oförminskad fart: 2019 spelade man in sitt första album för ett amerikanskt bolag och tilldelades ett "lifetime achievement award" av BBC.

För Irland hade det stora raset bara börjat. Sedan Dervish kom sist i Helsingfors har Irland endast en gång placerat sig bland de tio främsta i ESC och missat fler finaler än de flesta (2023). 

I första versionen av texten fanns ett faktafel att Irland inte kommit bland de tio främsta någon gång sedan 2007, det är korrigerat nu.


Dervish / They Can't Stop The Spring (Irland 2007)
24:e plats av 24 (final) i Helsingfors

3 kommentarer:

  1. Jedward 2011 kom väl ändå på 8:e plats? Men det är den enda gången i topp 10 sen dess.

    SvaraRadera
  2. Irland kom väl på 8:e plats 2011?

    SvaraRadera
  3. Fast nu kom ju Jedward på 8:e plats 2011.

    SvaraRadera