13 november 2018

Charlie Chaplin / Grekland 1978

Den interna grekiska finalen slutade i triumf för den unga Anna Vissi från Cypern som sjöng låtarna som kom på första och andra plats. Hon måste ju ha framstått som det självklara valet att skicka till Paris, men Grekland vore inte riktigt Grekland om det inte skulle ha blivit krångel på vägen.

Vinnarlåten "Na xeris s'agapo" ("Du vet att jag älskar dig") var skriven av Robert Williams (Grekland 1977), vilket fick Doros Georgiadis (Cypern 1981) - vars "Mister Nobel" kommit på andra plats - att lämna in en protest. Det här var en grekisk tävling och inga utlänningar borde få vara med, menade han. Då lämnade Williams i sin tur in en liknande protest med Georgiadis, som var från Cypern och inte heller grekisk medborgare.

Obegripligt nog diskade ERT båda låtarna till slut och bjöd in till en ny final dit låtskrivarna fick skicka in låtar som antingen var nya eller som deltagit i den första omgången. Nu vann en ny låt - "Charlie Chaplin" var samtliga elva jurymedlemmars favorit - och den sjungande skådespelerskan Soultana "Tania" Tsanaklidou fick biljetten till Paris.

För att få publiken med på noterna styrde man ut Tania i frack och plommonstop - året innan hade Eva Rydberg gjort samma sak i den svenska uttagningen. Att Charlie Chaplin var ett populärt ämne bekräftades ytterligare av att Peter, Sue & Marc sjungit om honom också i 1978 års tyska final.

Tania gav ett inspirerat framförande på scenen i Palais des congrès, men det fick inte kompositören Sakis Tsilikis se. När han hörde introt spelas blev spänningen för stor och han svimmade i kulisserna. När han kvicknat till på nytt var stunden förbi och ett annat land hade tagit plats i strålkastarljuset. Grekerna har alltid haft sinne för det dramatiska.

I sammanhanget kan väl noteras att Tania Tsanaklidou dessutom är född i staden Drama.

Anna Vissi behövde inte vänta så länge på sin stora chans. Hon skulle med tiden bli den grekiska musikvärldens största kvinnliga stjärna och tävlade i ESC 1980, 1982 och 2006.Tania Tsanaklidou / Charlie Chaplin (Grekland 1978)
8:e plats av 20 bidrag i Paris

2 kommentarer:

 1. Hurra, nu skriver du igen! Jag har fått för vana att kolla varje morgon vid frukosten om det finns något nytt inlägg här ... ofta gör det ju det, så det är en trevlig rutin. (Men känn dig inte pressad. ;) )
  Några nyfikna frågor: Hur tänker du göra med nya ESC-bidrag som kommer i framtiden, ska du lägga in dem också här allt eftersom, eller har du en tidsgräns fram till 2017? (Jag har inte sett något av årets bidrag än.) Det kanske behövs lång tid innan man kan börja se bidragen i backspegeln med rätt distans?
  Kommer bloggen som bok när den är slutförd? Det måste den ju nästan göra ... oumbärlig ESC-bibel.
  Och så ytterligare en undran: vågar man hoppas på att det blir en likadan blogg om alla Melodifestivalbidrag genom tiderna, när denna är klar?
  Glada hälsningar från en trogen följare (men det finns säkert många fler)!

  SvaraRadera
 2. Hej och tack för glatt tillrop! Det har varit lite segt med motivationen här på sistone. Någons algoritmer har ändrats och plötsligt får jag nästan ingen trafik och samtidigt rensade YouTube bort majoriteten av alla bidragens länkar. Så nu andas jag ett tag. Det kommer nytt då och då, men jag försöker hitta lusten igen.

  Jag har dragit en gräns vid 2017. Inget nyare får komma med, åtminstone inte nu. Kanske skriver jag till dem när jag är färdig med allt annat.

  Och en bok... Visst vore det härligt? Jag har början till en bok i byrålådan men inga förlag har nappat. Så bloggen är lite av ett substitut för en bok. Men om någon skulle vilja ge ut mina texter är jag väldigt intresserad. :)

  SvaraRadera