15 juli 2019

Toi, la musique et moi / Monaco 1976

Pressmaterialet i Haag visste att berätta att Monacos representant var en blyg och tillbakadragen italiensk flicka som flammade upp och blommade ut så fort hon fick ställa sig på en scen. Mary Cristy hade verkligen en explosiv scenpersonlighet och under repetitionerna seglade snart "Toi, la musique et moi" ("Du, musiken och jag") upp som en av de tunga förhandsfavoriterna.

Trots att pressmaterialet underströk hennes italienska påbrå var hon inte född i Italien, men i ett annat litet land - Luxemburg - som sällan använde sig av inhemska artister i ESC. Mary Cristys eget hemland representerades i Haag av Jürgen Marcus från Västtyskland. 

Mary imponerade på juryn - inte helt oväntat fick hon Luxemburgs tolva - och såg länge ut att kunna hänga med ettan och tvåan i poängsamlandet. Den slutliga bronspengen var Monacos bästa placering sedan segern 1971 och delegationen hade all anledning att vara nöjd. I efterhand vet vi att Monaco aldrig skulle placera sig bättre än så igen.

Nu var inte Mary Cristy något oprövat kort i branchen. Hon föddes i huvudstaden Luxemburg 1952 och spelade in sin första singel redan som åttaåring. Under artistnamnet Marie-Tina (och senare Marie Christina) blev hon en populär barnartist i Luxemburg och uppträdde även en hel del i Tyskland där hon fick agera uppvärmning inför ingen mindre än Zarah Leander.

Som vuxen hade hon spelat med i flera musikaler och vunnit en guldros vid sångtävlingen i Antibes. Även om hon aldrig blev någon stor stjärna under eget namn samarbetade hon med en svärm stora namn, dubbade barnfilm och sjöng in massor av jinglar för olika kända reklamfilmer.

Med tiden sökte hon sig allt längre bort från musiken och mot skådespeleriet. 2004 uppfyllde hon en gammal dröm då hon startade en egen teatergrupp, nu under sitt eget namn Marie Ruggeri. Hon har skrivit flera pjäser och satt upp ett tiotal föreställningar på flera olika språk, bland annat engelska, italienska och luxemburgska.

Uppdaterad 23 oktober 2023Mary Cristy / Toi, la musique et moi (Monaco 1976)
3:e plats av 18 bidrag i Haag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar