24 oktober 2018

Romantica / Italien 1960

Italiensk schlager hade tagit världen med storm - inte minst den amerikanska skivmarknaden fick inte nog av italienska stjärnor och låtar - och låtarna RAI skickat till Eurovisionens sångfestival 1958 och 1959 hade båda blivit gigantiska världshits efteråt.

Pinsamt nog för tävlingen hade ingendera låten varit ens i närheten av att vinna. Västeuropa såg fortfarande italienarna som en bra bit bort från mainstreamkulturen. Gissningsvis uppfattades de italienska låtarna som onödigt känslosamma och okontrollerade - ungefär samma fördomar som skulle drabba Turkiet några år senare.

För femte året i rad skickade man vinnarlåten från Sanremo att representera de italienska färgerna vid Eurovisionens Grand Prix. "Romantica" hade gjort stor succé och blev snabbt en storsäljare på hemmaplan.

I Sanremo hade varje låt framförts av två olika artister och trots att Tony Dallaras version sålt bäst var det Renato Rascel som skickades till London - möjligen för att det även var han som skrivit sången. Där gick det som det brukade och trots ett fint framträdande fick Italien nöja sig med ströpoänger.

Efter tävlingen gick det också som det brukade. "Romantica" stormade upp på listorna världen runt och spelades in i en mängd olika coverversioner. Idag är den en sann evergreen.

Tidningarna runt Europa hade ännu inte börjat att hårdbevaka varken ESC eller topplistorna men man undrar om inte någon någonstans började tycka att det var lite pinsamt att låtarna publiken gillade gick på pumpen år efter år.

Renato Rascel var ett väletablerat namn för den italienska publiken men var inte först och främst sångare utan underhållare, tv-kändis, skådespelare och dansare. Trots att framgången mattades något med åren förblev han aktiv nästan ända fram till sin död 1991. Hans allra största framgång som sångare och låtskrivare var "Arrivederci Roma" - en av alla tiders mest kända italienska sånger.Renato Rascel / Romantica (Italien 1960)
Delad 8:e plats av 13 bidrag i London

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar