16 december 2020

Never Let You Go / Grekland 2003

Den komplicerade och ofta bottenfrusna relationen mellan Grekland och Turkiet tinade upp betänkligt i slutet av 1990-talet, något som tog sig olika uttryck också inom populärkulturen. Exempelvis lät de grekiska och turkiska grenarna av Sony music två stora stjärnor - en från vardera landet - spela in en gemensam duett.

Sertab Erener var ett turkiskt stjärnskott med stort vokal omfång. Den som sattes att matcha henne var Mando (Adamantia Stamatapoulou) som redan varit en stjärna att räkna med i många år och som skivbolaget satsat hårt på.

Hon släppte sin första singel under artistnamnet Mandy 1985 och tillbringade sedan flera år i USA där hon utvecklade sin sång med hjälp av namnkunniga sånglärare. 1989 ställde hon upp i den grekiska finalen med "Mono esi" och förlorade med en enda poäng mot Marianna Efstratiou

Efter det följde en mycket framgångsrik karriär där Mando släppte mycket framgångsrika skivor, först för EMI-Minos och sedan för Sony. Under hela 1990-talet hörde hon till de artister de grekiska ESC-fans allra helst ville se representera Grekland men de väntade förgäves.

Först 2003 ställde Mando på nytt upp i den grekiska finalen. Då hade det tidigare så framgångsrika samarbetet med Sony music tagit slut och sångerskan behövde kanske en liten nytändning. "Never Let You Go" var hennes egen komposition - en elegant men något anonym låt som kändes mycket amerikansk och inte särskilt grekisk. 

Kanske var det gamla meriter som vägde tyngst men Mando segrade i den nationella ligan och vann biljetten till Riga.

I Skontohallen fick hon möta sin forna duettpartner Sertab som tävlade för Turkiet, men den som hade förväntat sig en duell dem emellan blev besviken. Medan Sertab vann hela tävlingen hamnade Mando långt ned i listan. Nytändningen uteblev och Mando tog en paus på ett par år från rampljuset.

2013 ställde Mando upp i den grekiska versionen av "Your Face Sounds Familiar". Hennes medverkan var mycket uppskattad men också kontroversiell så hon en vecka uppträdde i blackface som Stevie Wonder.


Mando / Never Let You Go (Grekland 2003)
17:e plats av 26 bidrag i Riga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar