12 oktober 2019

Get You / Ryssland 2011

Nitton år gammal hade Nadir Khayat flyttat från Marocko till Sverige för att satsa allt på musiken. Han älskade Abba, Europe och Roxette och hoppades att Sverige skulle vara rätt plats att skapa sig ett namn på.

Under namnet RedOne skrev och producerade han hits för Darin och Enrique Iglesias med stor framgång men när Lady Gaga slog världen med häpnad 2008 - RedOne var djupt insyltad i Gagas karriär och har flera gånger beskrivits som den som skapat hennes sound - förvandlades han till en producenternas superstjärna. Under ett par år var han den alla ville jobba med och den som inte kunde göra fel.

Att erövra världen skulle visa sig vara lättare än att vinna Melodifestivalen. 2011 ställde gruppen Love Generation upp i den svenska uttagningen med en låt producerad av RedOne men misslyckades med att övertyga publiken. "Dance Alone" gick till Andra Chansen men missade finalen.

Kort tid senare offentliggjordes det att rysk tv istället hyrt in RedOne att skriva deras bidrag till Düsseldorf. Nu gick spekulationens vågor höga: hade Ryssland tänkt sig att vinna på nytt? Hade de köpt in en riktig världshit?

Den som sattes att framföra låten var Aleksej Vorobjov - också känd som Alex Sparrow - en ung, lovande talang som slagit sig fram i diverse talangjakter i tv. Han kunde sjunga, dansa och spela dragspel och hade två gånger tidigare ställt upp i de ryska nationella finalerna inför ESC. Nu valdes han ut internt av tv-bolaget.

När "Get You" premiärvisades sjönk den allmäna entusiasmen ett par grader. En helt trevlig liten poptrall förvisso, men knappast satt Lady Gaga hemma och gnisslade tänder över att just den här låten gått henne förbi.

I Düsseldorf var den ryska sparven oengagerad och okencentrerad på repetitionerna och framstod som kall och ocharmig i rutan. Ryssland gick vidare men kom bara på nionde plats i sin semifinal och hade aldrig tidigare varit så nära att missa finalen. I finalen blev det med ryska mått mätt en högst medioker sextondeplats till slut.

En dryg vecka efter drabbningen i Düsseldorf släpptes Lady Gagas "Born This Way", ett album som skulle dominera de flesta poplandskap världen över och där RedOne hade bidragit med några av de mest uppmärksammade spåren. Men det där oförklarliga som gör någon till bäst i världen och självklar etta hade börjat glida producenten ur händerna.

Senare samma år avbröts ett planerat samarbete mellan RedOne och U2 då gruppen kände att materialet inte fungerade. Året efter ställde Love Generation upp på nytt med en RedOne-låt men blev nu utslagna redan i semifinalen.

Aleksej Vorobjov fortsatte att sjunga men satsade alltmer energi på en karriär som skådespelare. 2013 kraschade han med sin bil vid ett besök i New York. Han skadades allvarligt och låg i koma i två dagar. Olyckan till trots har han lyckats jobba sig tillbaka och har de senaste åren spelat roller i flera amerikanska tv-serier under sitt anglifierade namn Alex Sparrow.Aleksej Vorobjov / Get You (Ryssland 2011)
16:e plats av 25 bidrag i finalen i Düsseldorf

1 kommentar:

 1. Lord Surströmming30 oktober 2019 kl. 13:20

  Jag fick höra om den här bloggen för något (några?) år sedan, men har först nu hittat hit... Och se på fan, senaste posten är den ytterst mediokra låten jag smygdiggade och hade som "ironisk" ringsignal 2011-2014!
  Så kul. Så härligt projekt, och roligt att du fortfarande är igång!

  2011 var ett formativt år för mig på Melodifestival- och Eurovisionfronten. Jag följde för första gången rapporteringen KRING tävlingen och minns hur Vorobjov och Saade hade någon slags mer eller mindre seriös feud, samt de absurdt överproducerade ryska marknadsföringsmaterialet kring Vorobjov... Bara en kort post som den här och jag är direkt tillbaka där, för åtta år sedan, både i Eurovision och vardagslivet. Tänk!

  Det blir mycket kul att få dyka ner i resten av allt det du skrivit!

  SvaraRadera