23 juli 2024

Never Alone / Nederländerna 2011

Nederländerna hade inte varit i final sedan 2004 och efter sex floppar i rad började det nu brännas lite under fötterna. Det skulle vara dags att lyckas på nytt och åtminstone ta sig vidare från semifinalen innan publiken helt tappade intresset. 

Det tävlande tv-bolaget TROS bestämde sig för att göra samma sak som man gjort 2009: man väljer ut en artist på förhand som får sjunga alla låtarna i en nationell final. På så sätt ser man till att det är en etablerad artist som får göra jobbet samtidigt som tittarna får vara med och bestämma bidrag.

Artisten man fastnade för var trion 3JS vars namn indikerade att samtliga tre medlemmar hade namn som började på bokstaven J: Jan, Jaap och Jaap.

Bandet hade släppt sin första, egenproducerade fullängdare 2007. "Watermensen" hade inte rusat uppför några topplistor men skapade ett par mindre hits som alla fick hög rotation på landets radiostationer. Deras stil - mjuk rock med texter på nederländska - var som skapta för radio och snart nog kände ganska många människor till 3JS. Bandets följande skivor sålde bra och med tiden belönades även debuten med guldskiva.

I den nationella finalen framförde 3JS fem nya låtar som bedömdes av en jury och tittarna med halva makten var. Segern gick med bred marginal till "Je vecht nooit alleen" ("Du kämpar aldrig ensam") och finalen sågs av en stor tv-publik. Vinnarlåten toppade den inhemska hitlistan och två av de andra kandidaterna - "De stroom" och "Toen ik jou vergat" - blev även de hitsinglar. Allt såg lovande ut.

Sedan är det svårt att sätta fingret på vad som gick fel. Nederländerna hörde på inget sätt till de heta kandidaterna att vinna men hade ändå haft sina supportrar. Att de missade finalen var en liten överraskning men senare visade det sig att 3JS kommit på allra sista plats i sin semifinal. Blev radiorocken lite för snäll för att utmärka sig i konkurrensen? Tappade låten sin personlighet när den översattes till engelska?

Besvikelsen var stor hemma bland kanaler och väderkvarnar. Hade man alls någonting att hämta i den här tävlingen eller skulle man dra sig ur?

Åtminstone gick 3JS relativt oskadda ur historien och har behållit sin popularitet genom åren. 2013 slutade Jaap de Witte i bandet och ersattes av sin son Jan de Witte - istället för en Jan och två Jaap var men nu en Jaap och två Jan.


3JS / Never Alone (Nederländerna 2011)
19:e plats av 19 bidrag (semifinal) i Düsseldorf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar