8 juli 2024

Horoscopes / Irland 1981

Blygsamhet är för amatörer. Om man vill erövra världen får man satsa hårt och sikta högt och inte hymla med sina ambitioner. När trion Sheeba lanserades på allvar berättade deras management att bandet inte var särdeles intresserat av Irland - man vill slå internationellt istället.

Den ursprungliga planen hade varit att representera Irland vid ESC i Paris 1978 och bli stjärnor den vägen, men man hade slutat på en neslig sjätteplats i den nationella finalen. Kanske fick man lov att fokusera lite på hemlandet till en början.

De tre medlemmarna var Frances Campbell, Marion Fossett och Irene McCoubrey. Marion hade börjat sin bana som cirkusartist medan Irene sjungit i många år och tävlat för Irland i ESC 1973 under sitt artistnamn Maxi

Värt att notera är att Maxi först nobbades av gruppens producenter. Hon hade redan hunnit fylla 27 vilket de tyckte var alldeles för gammalt för det de kallade "Irlands första sexiga tjejband".

Att Sheeba var ett ambitiöst projekt märktes inte minst på att bandet verkade ha en oändlig mängd olika pressbilder där medlemmarna poserade i olika kläder och med olika frisyrer. De flesta grupper som turnerade runt Irland hade på sin höjd en eller två proffsbilder att tillgå. Tillsammans med en grupp bakgrundsmusiker spelade trion flitigt runt ön och sågs som en av landets populäraste akter.

1981 kom chansen de väntat på och de vann den nationella ligan med poppiga "Horoscopes". Utstyrda i spektakulärt glittriga kreationer sågs Sheeba som en mycket möjlig vinnare av ESC-finalen i Dublin där de fick agera hemmalag.

Förhandsvideon visade intressanta kontraster: i några bilder vandrar Sheeba runt i något slags glammiga superhjältedräkter för att i nästa scen posera i sina finaste hemmastickade tröjor. Hade de inspirerats av Fridas framtoning i Abbas video till "Super Trouper" året innan?

Förväntningarna var skyhöga men trots att Sheeba länge hängde med i toppstriden blev de "bara" femma till slut. Besvikelsen var stor - inte minst för att vinnande Storbritannien inte givit dem en enda poäng.

"Horoscopes" blev ändå en stor kommersiell hit på Irland - Sheebas enda framgångsrika singel under hela karriären trots att de hela tiden sågs som en av landets ledande grupper. Det är en bra påminnelse om att hitlistor inte berättar hela sanningen om vem som är populär eller inte.

Sheeba jobbade vidare och skulle ställa upp två gånger till i National Song Contest: 1982 kom man sist med "Go Raibh Maith Agat" och 1984 blev man fyra med "My Love And You" som Maxi varit med och skrivit (och som i praktiken var ett solonummer för Maxi med Frances och Marion som körsångerskor).

Åtminstone två gånger gjordes försök att lansera Sheeba internationellt utan större framgång. I oktober 1982 kunde hela karriären ha fått ett abrupt slut då deras turnébuss kraschade på väg hem från en spelning. Två personer ombord på fordonet omkom och alla tre sångerskorna skadades allvarligt och tvingades ta en sju månader lång paus för att återhämta sig.

Olika uppgifter gör gällande att Sheeba hade spelat in en hel LP i Nederländerna för internationell lansering men att skivbolaget rev kontraktet då gruppens tillfrisknande tog för lång tid. Ett smakprov av skivan som aldrig blev får man av singlarna "The Next Night" och "Coming To You".

1984 genomförde man en stor turné på Irland innan man gick åt skilda håll. Maxi hade blivit erbjuden jobb på RTÉ och kände sig redo för nya utmaningar. Hon skulle med tiden bli en uppskattad radiopratare och skulle hållas kvar på radiovågorna fram till sin pensionering 2015. Det är lite skönt att notera att medlemmen som ansågs för gammal för gruppen blev dess i särklass mest kända medlem.

Frances Campbell fortsatte att sjunga i betydligt mindre sammanhang och Marion Fossett gick tillbaka till familjens cirkus. 1985 och 1996 ställde hon upp som soloartist i den irländska finalen.

Läs mer om Sheeba här


Sheeba / Horoscopes (Irland 1981)
5:e plats av 20 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar