29 juni 2024

Heroes / Sverige 2015

Efter att ha kommit femma i Idol 2005 snubblade Måns Zelmerlöw fram genom tillvaron i offentligheten. Han vann Let's Dance och han spelade musikal i Malmö men ingenting pekade på att han skulle vara någon stor stjärna i vardande. Melodifestivalen ändrade allting.

"Cara Mia" hörde egentligen inte ens till de utvalda bidragen 2007 men halkade in på ett bananskal som reserv när en annan låt diskades. Nu slog Måns knock på tittarna, erövrade en tredjeplats i finalen och gavs av programledaren Kristian Luuk smeknamnet "Mums-Mums" som skulle hänga kvar ganska länge.

Nu vände allting: Måns fick bättre anbud, spelade in framgånsrika skivor, skrev låtar till sig själv och andra och visade sig även vara en vass programledare i tv.

Han ställde upp en gång till i Melodifestivalen - "Hope & Glory" blev fyra 2009 - och ryktades ha varit en av de artister som varit påtänkta för "Hero", låten som Charlotte Perrelli till slut tävlade med i ESC 2008.

När Måns väl ställde upp en tredje gång efter sex års frånvaro var han väl etablerad som en av Sveriges största stjärnor. Hans medverkan kunde bara betyda en sak: nu hade han siktet inställt på seger. "Heroes" var skriven av bland andra Joy och Linnea Deb (som klivit fram som nya och lovande talanger i tävlingen efter att nästan ha spöat Sanna Nielsen med "Busy Doin' Nothin'" 2014) och lät verkligen som en hit.

Dessvärre lät den ganska mycket som en hit som redan fanns. "Lovers On The Sun" hade varit en stor hit för David Guetta (producerad av svenska Aviici) året innan och det mumlades en hel del om att Team Måns lånat lite väl mycket.

Tack vare stark star quality och en snygg scenshow - signerad Fredrik "Benke" Rydman - vann "Heroes" en brakseger med den största vinstmarginalen man dittills sett i Melodifestivalen. Efter en utdragen duell mot Ryssland blev det seger även i Wien och en glädjestrålande Måns fick lyfta segertrofén.

"Heroes" blev en hit - etta på topplistan i fem länder utöver Sverige - men inte i närheten av lika framgångsrik som "Euphoria" tre år tidigare. Underligt nog saknade den vanligtvis så driftige Måns Zelmerlöw riktigt starkt material att följa upp sin vinst med. Följande singel "Should've Gone Home" gick rätt spårlöst förbi, i likhet med albumet "Perfectly Damaged".

Inte för att det gick någon nöd på Måns: även om han inte blev en internationell popstjärna har han förblivit ett av Sveriges största namn. 2016 ledde han Eurovision Song Contest i Stockholm tillsammans med Petra Mede och bidrog i en av mellanakterna till den oförglömliga "Love Love Peace Peace". Dessutom framförde han en fin version av sin vinnarlåt där den animerade streckgubben ersatts av ett barn.

"Heroes" har - segern till trots - inte blivit någon riktigt stor klassiker men kan ses som en brytpunkt då de svenska låtskrivarna i Melodifestivalen alltmer verkat försöka skriva versioner av låtar som redan finns hellre än att försöka skapa något helt eget. Eller åtminstone försöka skriva det man tror publiken vill ha snarare än att överraska dem med något nytt.


Måns Zelmerlöw / Heroes (Sverige 2015)
1:a plats av 27 bidrag (final) i Wien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar