17 juli 2024

Beauty Never Lies / Serbien 2015

Serbien vann på sitt allra första försök som helt eget land 2007 och ganska många trodde då att en ny gigant var född. Att serberna skulle plocka fram starka bidrag år efter år och alltid höra till favoriterna. Så hade det inte riktigt blivit.

En och annan bra placering hade blandats med floppar. Efter att Moje 3 sladdat ut redan i semifinalen i Malmö meddelade RTS att man tänkte ta en paus i sitt tävlande. Man hänvisade till svag ekonomi men sannolikt kände man sig också lite vilsna och visste inte riktigt vad man skulle skicka. 

Inför comebacken i Wien bjöd man in två starka låtskrivare att göra jobbet. Vladimir Graić hade skrivit vinnande "Molitva" 2007 medan Leontina Vukomanović stod bakom texten till andraplacerade "Lane moje" 2004. Tillsammans skrev de tre låtar för tre olika artister - två etablerade och en nykomling.

Nykomlingen Danica Krstić ställdes mot de något mer kända Aleksa Jelić (från början mer känd som balettdansör än som sångare) och Bojana Stamenov. Den sistnämnda tog hem spelet med "Ceo svet je moj" ("Hela världen är min") - en ballad som slog över i schlagerdiscoparty lagom till sista refrängen.

En engelsk version - med text av Charlie Mason som skrivit vinnaren "Rise Like A Phoenix" året innan - spelades in och när man bestämde sig för att använda den i Wien försvann plötsligt Leontina Vukomanović ur bilden. Det var första gången Serbien sjöng på ett annat språk än serbiska i ESC.

Bojana Stamenov var en klassiskt skolad sångerska som även studerat gitarr och luta. Hon hade sjungit en mängd olika genrer på olika festivaler och blev känd för en större publik då hon deltog i serbiska Talang. Hon var egentligen ingen renodlad skivartist men inför Wien blev hon något av en fan-favorit.

Bojana tog Serbien till final men väl där lade de nio bäst placerade låtarna beslag på i princip alla höga poäng och lämnade de andra bidragen långt efter sig. Bojana hade turen på sin sida och lyckades skrapa ihop tillräckligt med ströpoäng för att lägga beslag på tiondeplatsen. Comebacken var lyckad och Bojana hade gjort hemmapubliken belåten.

Bojana Stamenov har förblivit en känd artist i Serbien men har inga fler hitlåtar på repertoaren, istället är hon typen som syns i tv och som ger konserter. Inte minst har hon jobbat mycket för barn i olika sammanhang.


Bojana Stamenov / Beauty Never Lies (Serbien 2015)
10:e plats av 27 bidrag (final) i Wien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar