2 juni 2023

Amanecer / Spanien 2015

En lovande ung artist slår igenom i en tv-sänd talangjakt och blir känd och får spela in skivor. Efter några goda år börjar karriären gå lite grann på halvfart - inte minst för att samma gamla talangjakt fortsätter att ge publiken nya förmågor att gilla - och något måste göras för att blåsa ny vind i seglen.

Då griper man gärna tag i Eurovision Song Contest och representerar sitt land i hopp om nya framgångar. De senaste två decennierna har den här historien blivit allt vanligare och varje år finns flera deltagare som den skulle passa in på.

Edurne Garcia Almagro hade börjat sin artistbana redan som barn: hon var med i sånggruppen Trastos och spelade små roller i ett par spanska tv-serier. Som 20-åring fick hon sitt breda genombrott då hon tävlade i den fjärde upplagan av Operación Triunfo där hon kom på sjätte plats.

Hennes första skiva sålda platina och singeln "Despierta" blev en stor hit. Parallelt med sin solokarriär spelade hon också Sandy i en uppmärksammad uppsättning av Grease och hölls i rampljuset genom att tävla i spanska Let's Dance. Kamerablixtarna blev inte färre då hon blev ihop med målvakten David de Gea och de båda blev Spaniens egna Posh & Becks. Ändå sålde hennes skivor i allt mindre upplagor.

När hon spelade in sitt sjätte album i slutet av 2014 landade "Amanecer" på hennes bord, skriven av Tony Sánchez-Olsson i samarbete med Thomas G:son och Peter Boström, som vunnit hela ESC med "Euphoria". Edurne och hennes skivbolag bestämde sig för att närma sig spansk tv och föreslå "Amanecer" som Spaniens bidrag till Wien.

RTVE nappade på erbjudandet, vilket kan tyckas en smula underligt. Såväl 2012 som 2014 hade man fått helt godkända resultat med låtar valda i nationella finaler, men spansk tv verkar inte ha haft någon riktig linje i sitt tävlande vid den här tiden. Edurne valdes ut internt.

Vid en första anblick är det lätt att tänka att låtskrivarna gjort det lätt för sig och skrivit en ny variant av "Euphoria", men där Loreens låt hela tiden växte och ökade i intensitet slog den nya låten till med full gas redan från början. På ytan påminner de båda om varandra men "Amanecer" blir mer än en smula stillastående innan tre minuter har gått.

De spanska ESC-fansen gick i full spinn av lycka och det talades en del om en möjlig spansk seger. Utanför fansens bubbla trodde inte så många på en topplacering men få anade det magplask som väntade Edurne och hennes lättklädde dansare i Wien.

Dels berodde det förstås på otur: en final med 27 bidrag är alldeles för lång och poängen räcker inte till för alla. Men det spanska bidraget var helt tydligt inte heller vad Europa önskade sig.

Kanske hade Edurne misslyckats i ESC men på samma gång hade hon blåst nytt liv i sin solokarriär. "Amanecer" blev karriärens dittills näst största hit och det påföljande albumet fick liknande listplaceringar som Edurnes första skivor fått. När man tävlar i ESC kan man helt klart vinna även utan att vinna.


Edurne / Amanecer (Spanien 2015)
21:a plats av 27 bidrag (final) i Wien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar