23 september 2019

Ceol an ghrá / Irland 1972

Den friktion som legat under ytan i Nordirland under flera decennier blossade upp till våldsam konflikt under 1969. Kravallerna ville aldrig ta slut och såg snart ut mer som ett inbördeskrig. London drog in det nordirländska självstyret medan militanta IRA försökte få konflikten att spridas över till England med riktade bombdåd.

Var befolkningen på Ulster irländare eller britter? Det var den springande punkten för konflikten. Inom ESC kunde man notera att Irlands första vinnare Dana kom från Derry på Nordirland.

Konflikten påverkade även sinnesstämningarna på den södra sidan av gränsen och i den irländska finalen 1972 framfördes hälften av bidragen på iriska - det gäliska språk som talas i vardagen av endast en väldigt liten minoritet.

De irländska finalerna hade en mängd bidrag med irisk text vid den här tiden men frågan är om det låg politik i botten då "Ceol on ghrá" vann en riktigt utklassningsseger med tre gånger så många poäng som tvåan.

Vinnaren skulle skickas till Storbritannien - Monaco borde ha arrangerat finalen men tackade nej, varpå BBC än en gång tog på sig värdskapet. Två veckor före den irländska finalen utspelade sig en av de blodigaste händelserna i den nordirländska konflikten - den blodiga söndagen - där tretton obeväpnade demonstranter sköts ihjäl av brittiska soldater.

Om den irländska sången var en protest var den av en ovanligt mjuk sort. "Ceol an ghrá" ("Kärlekens musik") var en förföriskt svepande melodi som hävdade att kärleken hörs överallt bara man vet vad man ska lyssna efter.

Sandie Jones var en förtjusande 21-åring som sjungit professionellt i tre år och som även arbetat som modell. Hennes singel rusade upp i topp på den irländska topplistan men när skivan släpptes i Storbritannien låg den engelska versionen på första sidan.

Möjligen spökade det politiska läget på nytt vid finalen i Edinburgh där juryn höll hårt i poängen och Sandie Jones fick nöja sig med vad som var Irlands dittills i särklass sämsta placering. Karriären tog ingen skada och sångerskan förblev populär i nästan tio år till tills hon packade väskorna och flyttade bort från Irland och ut ur rampljuset. I september 2019 meddelades det att Sandie Jones avlidit i sitt hem i USA efter en längre tids sjukdom.

Eurovisionspubliken fick vänta ända till 1996 innan de fick höra sång på ett keltiskt språk på nytt, den här gången från Frankrike. Två år senare undertecknades Långfredagsavtalet som äntligen lyckades skapa fred på Nordirland.



Sandie Jones / Ceol an ghrá (Irland 1972)
15:e plats av 18 bidrag i Edinburgh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar