21 februari 2018

Vuelve conmigo / Spanien 1995

Spanien skulle egentligen inte ha fått vara med 1995 då Alejandro Abad gjort en slät figur i Dublin året innan och hamnat bland de nio länderna längst bak i resultatet som skulle få stå över ett år. Turligt nog för TVE hoppade såväl Italien som Luxemburg av tävlingen och plötsligt fanns det plats för såväl Österrike som Spanien.

Man bad José Maria Purón - mer känd som Chema Purón - att skriva ett passande bidrag. Han hade gjort sig ett namn som sångare redan som tonåring men hade i början av 1980-talet slutat att sjunga för att istället skriva låtar och producera skivor för andra artister.

Liksom Alejandro Abad hade han varit framgångsrik i OTI - den latinamerikanska motsvarigheten till ESC - där hans låtar vunnit 1992 och kommit tvåa 1994.

Nu skrev han den pampiga och dramatiska "Vuelve conmigo" ("Kom tillbaka till mig") för Anabel Conde, en okänd men lovande 20-åring från Málaga som visade sig besitta en riktigt imponerande röst.

Underligt nog hörde inte Spanien till de verkliga favoriterna inför finalen men när alla länder röstat klart hade Anabel och hennes körsångare - där man bland annat kunde känna igen José Maria Guzman från Cadillac (Spanien 1986) - erövrat en andraplats, vilket var Spaniens bästa placering sedan 1979.

Två saker är ändå högst anmärkningsvärda här. Dels är Spanien helt klart ett av de länder som är med och byter poäng - något dirigenten Eduardo Leyva erkänner utan omsvep i sin intervju på "And The Conductor Is" - och skulle förmodligen hamnat ett par pinnhål längre ned i resultatet om alla poäng fördelats på rätt sätt.

Det är mycket förvånande att TVE som enligt alla rykten varit så rädda och ovilliga att vinna tävlingen skulle byta till sig så mycket poäng att de nästan vann. Kanske ville man inte riskera att åka ut på nytt? Men reglerna hade ändrats och 1996 var bara värdlandet garanterat plats i finalen medan alla andra fick kvala in. Det här visste man redan före finalen i Dublin så vad var poängen att byta till sig poäng? Hade man kommit överens om poängbytena innan regeländringen blev offentlig?

Det andra riktigt uppseendeväckande är att "Vuelve conmigo" givits ut på skiva redan tre år tidigare då den spelats in av artisten Mar. Hennes album gick spårlöst förbi varpå Chema Purón dammade av den och använde den på nytt, helt i strid med EBU:s regler. I likhet med Rysslands bidrag borde den ha diskvalificerats från tävlingen.

Trots den lysande placeringen fick Anabel dessvärre aldrig någon fart på sin karriär. Hon har släppt tre album, har ställt upp i flera sångtävlingar och har flera gånger försökt ta sig till ESC på nytt. 2005 åkte hon till Kiev som körsångerska för Andorra.

Chema Purón ställde upp på nytt i ESC 2000 med lite mindre framgång men förblev en efterfrågad låtskrivare. 2003 vann hans låt "Este amor es tuyo", framförd av Gisela (Andorra 2008), de två tyngsta priserna vid festivalen Viña del Mar i Chile - något ingen annan gjort på fyrtio år.

Uppdaterad 29 januari 2022



Anabel Conde / Vuelve conmigo (Spanien 1995)
2:a plats av 23 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar