3 februari 2018

Stronger Every Minute / Cypern 2004

I den cypriotiska finalen 2004 sjöng alla deltagare på engelska och då kan man ju tänka sig att den som faktiskt har engelska som modersmål skulle ha en fördel jämfört med de andra. Vinnare blev dessutom ett nästan helt brittiskt team.

16-åriga Lisa Large var visserligen till häften cypriot - hon hade tillbringat sin allra spädaste barndom på ön - men hade redan som tvååring flyttat med sin familj till London. Där hade hon börjat sjunga väldigt tidigt och hade deltagit i en mängd talangjakter och sångtävlingar men hade också sjungit på flera olika välgörenhetsgalor och andra offentliga sammanhang.

Låtskrivaren Mike Connaris hade också cypriotiskt påbrå. Han hade skrivit mycket musik till reklamjinglar, han hade varit musiker för Scott Fitzgerald (Storbritannien 1988), han hade skrivit en framgångsrik fotbollslåt för Chelsea FC och så hade han varit med fyra gånger i den brittiska uttagningen (19961998, 1999, 2000).

Lisa - som nu hade tagit sig artistnamnet Lisa Andreas - parades ihop med Mike Connaris av sina managers och han plockade fram en av sina gamla låtar ur byrålådan. Från början hade "Stronger Every Minute" var en upptempolåt men nu drog man ned tempot rejält och lät den unga sångerskan börja a capella innan musiken hängde på. Låten skickades till den cypriotiska uttagningen där den vann med en riktigt liten marginal.

Att Cypern ens skulle kunna delta i Istanbul var långt ifrån självklart. Ända sedan den turkiska invasionen av Cypern trettio år tidigare hade personer med cypriotiska pass vägrats inresa i Turkiet. Det var inget problem för varken Lisa eller Mike, men lagen ändrades ändå i tid före ESC.

I Istanbul möttes Lisa Andreas av öronbedövande jubel och tangerade Cyperns bästa resultat (man hade kommit femma även 1982 och 1997). Lisa landade på samma poängsumma som svenska Lena Philipsson men eftersom inga placeringar längre delades drog Cypern det längsta strået.

Dessvärre blev Lisa snart oense med sina managers och den lovande karriären rann ut i sanden. Hon har fortsatt sjunga men i någon mindre skala. 2007 kunde man se henne som en av deltagarna i brittiska X-Factor.

Mike Connaris skulle skriva Cyperns låt på nytt - nästan exakt samma låt, faktiskt - elva år senare.



Lisa Andreas / Stronger Every Minute (Cypern 2004)
5:e plats av 24 bidrag (final) i Istanbul

1 kommentar:

  1. En av mina absoluta favorit-kåtar från ESC-historien. Jag kommer fortfarande ihåg känslan när denna talang klev upp på scenen och sjöng så inga ögon var torra längre. Och Cypern har aldrig varit så bra, varken före eller efter!

    SvaraRadera