10 januari 2018

Halay / Turkiet 1984

När man bildar en grupp i hopp om att bli upptäckt och älskad och populär väljer man gärna ett bra namn - gärna kort och slagkraftigt och lätt att minnas. Fast man kan ju göra tvärtom också. Ett långt och komplicerat namn kan ju i bästa fall också fungera. Fråga bara Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich som hade flera hits i slutet av 1960-talet.

Kommer man från Turkiet kan man ju lika gärna kalla sig något i stil med Beş Yıl Önce On Yıl Sonra ("För fem år sedan, tio år senare"). Deras namn satte myror i huvudet på åtskilliga journalister och kommentatorer i Luxemburg 1984 och minst en svensk artikel trodde att det rörde sig om de tre artisterna Beş Yıl, Yıl Sonra & Önce On.

De var ett slags felande länk mellan Mamas & The Papas och Abba, och sjöng popmusik med mycket stämmor och harmonier. 1983 hade de kommit tvåa i den nationella finalen med "Atlantis" som sannolikt skulle besparat Turkiet den nolla som väntade i München.

"Halay" var ett mycket turkiskt stycke med orientaliska tonföljder och många lokala instrument i arrangemanget. Halay är en traditionell dans som man enligt texten dansar så jorden skakar, tills ingen människa längre är en främling.

Nytt för i år var att det vinnande bidraget skickades iväg till ett skivbolag i Tyskland i hopp om att de skulle kunna göra låten mer publikvänlig och öka den tidigare så fattiga poängskörden. Tyskarna plockade bort en del av de exotiska instrumenten och öste på med tidstypiska synthar istället, men viktigast av allt bad de turkarna att lägga till en refräng till låten.

Kanske att man plockade bort lite onödigt mycket turkisk särart i sin iver att städa upp låten men slutversionen blev riktigt snygg och tilltalande. I Luxemburg blev det ändå en del högre poäng och tolfteplatsen var Turkiets i särklass bästa placering dittills.

Beş Yıl Önce On Yıl Sonra skulle året efter få stå framgång med en LP de spelade in tillsammans med Ajda Pekkan (Turkiet 1980) och sjöng ihop i många år, även om man bytte ut ett par medlemmar då och då.

Att skicka bidragen på remiss sågs som ett lyckat tilltag och det skulle TRT fortsätta med i många år till.Beş Yıl Önce On Yıl Sonra / Halay (Turkiet 1984)
12:e plats av 19 bidrag i Luxemburg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar