18 november 2017

Kým nás máš / Slovakien 1996

Vem som skulle representera Slovakien i ESC 1996 var länge oklart. Källor på nätet hävdade att landets egna 2 Unlimited - MC Erik & Barbara som släppt singlarna "Save The Jungle" och "U Can't Stop" i flera länder - blivit utvalda, men den som slutligen skickades iväg var Marcel Palonder.

Han hade bott utomlands i flera år. Han hade studerat musik i Frankrike och sjungit opera i Monaco och kom tillbaka hem efter att hans land Tjeckoslovakien fredligt delat upp sig i två delar vid nyåret 1992/1993. Han bildade gruppen Accidents Happen och verkar ha skaffat sig ett par goda kontakter vid slovakisk tv.

"Kým nás máš" var en behaglig men något profillös ballad och det förvånade en och annan bedömare när den tog sig genom nålsögat i den interna semifinal som anordnades inför Oslofinalen när en del mer profilstarka länder - främst Tyskland - valdes bort.

I Oslo sågs Slovakien som en av de tyngsta kandidaterna till sistaplatsen. I en av de mest korrupta omröstningarna i tävlingens historia hade Slovakien tydligt bytt till sig en hög poäng av Malta medan resten av deras ströpoänger ser rätt trovärdiga ut.

Spaniens ökända poänguppläsare Belén Fernández de Henestrosa lyckades i sin vanliga lätt förvirrade stil ge Marcel Palonders två poäng till Tjeckoslovakien, ett land som inte funnits på kartan på ett par år.

Slovakien är idag en etablerad demokrati men 1996 var man inte riktigt där än och tydligen togs den svaga placeringen i Oslo emot ganska dåligt på hemmaplan. När Marcel Palonder senare samma år uppträdde vid ett evenemang för ESC-fans avslöjade han att han än en gång flyttat utomlands då han inte längre kände sig så välkommen hemma.Marcel Palonder / Kým nás máš (Slovakien 1996)
18:e plats av 23 bidrag i Oslo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar