19 november 2017

It's All About You / Albanien 2010

Kanske hade de gamla farbröderna i juryn slutligen förstått vinken då de för tredje året i rad valde fram en poppigare låt framförd av en kvinnlig vokalist? "Nuk mundem pa ty" ("Jag kan inte leva utan dig") verkade även vara skriven med ESC i åtanke då den faktiskt var ganska exakt tre minuter lång. Allt man behövde göra inför Oslo var att putsa arrangemanget och skriva en engelsk text.

Juliana Pasha var en kraftfull sångerska och hade redan ett par bra placeringar från Festivali i Këngës sedan tidigare, bland annat hade hon året innan kommit tvåa i duett med Luiz Ejlli (Albanien 2006). Hon fyllde 30 under repetitionsveckan i Oslo och flankerades på scenen av en uttrycksfull violinst och tre oändligt stencoola amerikanska körsångerskor.

På presskonferenserna avslöjade Juliana Pasha att hennes drömprojekt var att spela in en skiva med religiös musik. Hon är själv kristen och hennes tro betyder mycket för henne.

Det gör henne ganska ovanlig i Albanien. Majoriteten av albanerna är sunnimuslimer men i en gallup svarade 63% att religion betyder väldigt lite för dem. Under kommunisttiden var all religiös utövning förbjuden i lag men redan på 1930-talet satsade man på att byta ut alla religioner mot albanism, ett slags organiserad fosterlandskärlek.

Då man satsat så hårt på att motverka religion är det kanske lite underligt att Tiranas flygplats är uppkallad efter världens antagligen mest kända albanska katolik - Moder Teresa.

Juliana Pasha tog sig till final och landade på en helt godkänd sextondeplats där. Senare samma år vann hon den populära Kenga Magijke-festivalen, än en gång i duett med Luiz Ejlli.

Vid sidan av musiken har hon engagerat sig i en kampanj mot den blodshämnd - gjakmarrja - som fortfarande förekommer i Albanien, där släkter hamnar i fejd med varandra och människor mördas för att återupprätta en annan familjs heder.Juliana Pasha / It's All About You (Albanien 2010)
16:e plats av 25 bidrag (final) i Oslo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar