25 november 2017

Energy / Slovenien 2001

Grekisk tv hade kört in i en återvändsgränd och visste inte vad de skulle göra med sitt tävlande och hoppade därför av ESC 2000 i Globen. Då borde det rimligen ha uppstått en ledig plats och Slovenien som stod först på reservlistan borde ha bjudits in. Istället bestämde EBU att startfältet bara skulle bestå av 24 bidrag och slovenerna fick stå kvar i utvisningsbåset.

Kanske hade den påtvingade pausen gjort mer nytta än skada. EMA - den slovenska finalen - återkom i en ny och mer ambitiös version än tidigare. Hela tjugotvå bidrag gjorde upp om tolv platser i finalen - tittarna fick välja ut sex stycken och en expertjury utsedd av RTVSLO fick välja ytterligare sex. Startfältet var ett spännande urval av olika stilar och genrer och var på alla sätt imponerande med tanke på Sloveniens ringa storlek i världen.

Lämpligt nog vann en av landets mest etablerade kvinnliga artister. Nuša Derenda hade studerat musik, sjungit i kör och blivit en fena på dragspel innan hon började sjunga i olika grupper. I mitten av 1990-talet ville hon satsa på att bilda familj, vilket underligt ledde till att hennes solokarriär tog fart på allvar.

"Ne ni res" ("Nej, det är inte sant") var skriven av paret Matjaž och Urša Vlašič, som tidigare skrivit Sloveniens bidrag 1998. I ett hårresande svagt och slätstruket startfält stod den engelska versionen "Energy" ut som ett kraftfullt och slagkraftigt inslag och Slovenien räknades till en av storfavoriterna.

Tråkigt nog blev det visuell pannkaka av framträdandet i Parken, då bildproducenten inte alls kunde bestämma sig för vad han ville visa av det slovenska framträdandet. Att publiken vaknade till och jublade märktes inte alls i rutan. Och möjligen var inte heller de styva och stela läderkläderna som användes heller till låtens fördel.

I slutändan fick Nuša inte en enda tolva men den slutliga sjundeplatsen tangerade Sloveniens dittills bästa resultat från 1995 och den inhemska pressen var nöjd. Vid sidan av sin mycket framgångsrika sångkarriär har Nuša även flera gånger agerat programledare för olika program i tv.

Nuša Derenda har ställt upp fyra gånger till i den slovenska uttagningen utan att vinna. Det har gått desto bättre i Slovenska popevka, där hon vunnit två gånger - 2002 och 2012 - och kommit tvåa 2016.Nuša Derenda / Energy (Slovenien 2001)
7:e plats av 23 bidrag i Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar