11 oktober 2017

Love Kills / Belgien 2013

"Because first impressions last". På 1980- och 90-talen var det en ofta citerad slogan för en serie doftprodukter för män, och visst bor det en viss sanning i det uttrycket. Fråga bara belgiske Roberto Bellarosa.

18-åringen från Wanze, nära Sandra Kims hemstad Liège, hade internt valts ut som belgisk representant av franskspråkiga RTBF. För att publiken inte helt skulle åsidosättas i processen fick unge Bellarosa stiga upp tidigt och sjunga tre kandidatlåtar live i radio. Roberto Bellarosa var sannerligen inte på topp. Han lär ska ha dragit på sig en envis förkylning och låtarna hade valts ut med så kort varsel att han inte hunnit lära sig texterna utantill. Han sjöng surt flera gånger och kämpade rejält med engelskan i vinnarlåten "Love Kills".

Här bestämde sig stora delar av eurovisionsfansen för att den unge sångaren inte kunde sjunga och att Belgien skulle misslyckas i Malmö. Trots att han vunnit den första upplagan av vallonska The Voice Belgique och trots att det fanns åtskilliga klipp där Roberto sjöng både rätt och rent bet inga argument alls.

Hemma i Belgien var Roberto ändå ett populärt val. Hans debutskiva hade sålt bra, singeln "Je crois" hade blivit populär och ESC-bidraget klättrade upp högt på den vallonska topplistan.

I Malmö var Roberto ganska nervös till en början men blev snabbt avslappnad både på scenen och i umgänget med pressen. Att han tog Belgien till final för första gången sedan 2010 överraskade endast de ESC-fans som fortfarande trodde att han inte kunde sjunga.

Att delta i ESC visade sig vara en rejäl språngbräda och snart nog flyttades Roberto Bellarosas kontrakt över från belgiska till franska Sony music. 2015 släpptes hans andra skiva - med "Agathe" som första singel - producerad av den franska stjärnan Pascal Obispo.

Att välja en ung artist från The Voice Belgique ansågs vara ett lyckat drag och RTBF använde sig av samma trick såväl 2015 som 2017 med mycket gott resultat.Roberto Bellarosa / Love Kills (Belgien 2013)
12:e plats av 26 bidrag (final) i Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar