4 oktober 2017

Du bist / Österrike 2004

I en plot twist som hette duga hade komikern Alf Poier lyckats övertyga de europeiska tv-tittarna i Riga och kvalificerat det annars så styvmoderligt behandlade Österrike direkt till final följande år. Ganska skönt för österrikisk tv att slippa gå igenom historiens första tv-sända ESC-semifinal.

För tredje året i rad ordnade man en nationell final - de flesta år hade man annars valt sina låtar internt - och storfavorit var de återförenade Waterloo & Robinson (Österrike 1976) med den olidligt käcka "We Can Change The World". Förvånansvärt nog gick segern till en kandidat ingen trott särskilt mycket på.

Tie Break var ett nybakat boyband bestående av Thomas ”Tommy” Pegram, Stefano di Bernardo och Thomas Elzenbaumer. De satsade på en välkammad och väluppfostrad image och sade sig gärna vilja vara positiva förebilder för österrikisk ungdom.

Goda förebilder borde kanske ha läst regelboken lite mer noggrant - i den nationella finalen var deras låt en god bit över de tre tillåtna minuterna och de inte så nöjda tvåorna Waterloo & Robinson försökte få sina yngre motståndare diskvalificerade utan framgång.

I Istanbul hittade pojkarna på en mängd tokiga upptåg på sina presskonferenser och gjorde sitt bästa för att framstå som spralliga och älskvärda. Kanske behövde de pressen på sin sida då repetitionerna inte gick något vidare. Då kamerateamet gick på lunchpaus lånade Tie Break scenen och övade lite extra med hjälp av en bärbar cd-spelare.

När det väl gällde gav Tie Break ett helt godkänt framträdande men låten räckte ingenstans i konkurrensen. Trots att bidraget gavs ut på skiva av ett stort skivbolag kom aldrig någon uppföljare och bandet upplöstes i stillhet kort tid efter Istanbul.

I liveframträdandet kan man se ett av gruppens påhitt - Thomas Pegram bär en slips som tydligt blivit avklippt och lagad. Tie Break. Ni fattar?

2012 deltog Thomas Pegram i tyska Idol - Deutschland sucht den Superstar - och tog sig hela vägen till veckofinalerna, där han blev den första deltagaren som fick lämna tävlingen.



Tie Break / Du bist (Österrike 2004)
21:a plats av 24 bidrag (final) i Istanbul

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar