31 oktober 2017

Are You Sure? / Storbritannien 1961

Det andra halvan av 1950-talet bjöd på början till en kulturell revolution som hette duga. För första gången identifierades ungdomar som en skild grupp med egna behov, och för första gången skapades en kultur som vände sig direkt till ungdomar utan att bry sig om föräldragenerationens önskningar.

Efter att filmen Blackboard Jungle lanserat Bill Haleys "Rock Around The Clock" för en miljonpublik var bollen i rullning. Rock och pop landsteg även i Europa och skapade entusiasm såväl som spänningar över generationsklyftorna.

Den första rock'n'roll-låten i ESC hade tävlat för Västtyskland redan 1956, men vilket bidrag är den första riktiga poplåten i tävlingen? Det beror förstås på hur man räknar och hur generöst man anser någonting vara pop rent genremässigt.

Om man för enkelhetens skull definierar pop just här som musik i första hand riktad till en ung publik borde man kunna utse "Are You Sure?" till den första poplåten i ESC. Visserligen är den musikaliskt samma gamla vuxenschlager utklädd till något annat, men skivan blev mycket populär bland de unga.

The Allisons var en stjärnögd duo bestående av Bob Day och John Alford. De marknadsfördes som bröder trots att de inte alls var släkt och var under en kort tid en riktig sensation inom brittisk showbiz.

Trots ett väldigt städat - på gränsen till mjäkigt - och valpigt framträdande i Cannes gillade juryn vad den såg och länge låg The Allisons i ledningen. Det berodde också på ett räknefel - man hade fått fyra poäng för mycket vid ett tillfälle och det korrigerades inte förrän i ett sent skede av omröstningen, då Storbritannien och vinnaren Luxemburg låg i delad ledning.

"Are You Sure?" sålde över en miljon exemplar i Storbritannien men The Allisons lyckades aldrig följa upp framgången med en lika stor hit och gick skilda vägar 1963. Genom åren har man återförenats många gånger fram till Bob Days död 2013.



The Allisons / Are You Sure? (Storbritannien 1961)
2:a plats av 16 bidrag i Cannes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar