15 september 2017

To Dream Again / Malta 2003

Malta hade kommit snubblande nära att vinna hela finalen i Tallinn 2002 med Ira Losco. Även om man rent tekniskt varit ännu närmare segern 1998 hade man aldrig placerat sig så högt som tvåa tidigare. Nu skärptes det redan tidigare rätt goda självförtroendet ett par snäpp och den nationella finalen uppgraderades rejält.

Man övergav sin tidigare självklara tävlingslokal - Mediterranean Conference Centre i Valletta hade landets största konsertsal med 1400 platser - och organiserade istället tävlingen i ett gigantiskt tält i Ta' Qali. Inte bara arenan utökades utan även startfältet: 24 bidrag tävlade i semifinalen innan 16 av dessa avancerade vidare till final.

En annan stor och viktig förändring var att tv-tittarna nu fick halva makten vid sidan av en jury bestående av internationella "experter". Det hjälpte inte alls i slutändan då tittarnas stora favorit Lawrence Gray ändå fick stryk med tre futtiga poäng.

Den överraskande vinnaren blev istället Lynn Chircop, en 23-åring från Santa Venera, som egentligen var mer känd som programledare på en lokal tv-kanal än som sångerska. Till pressen sa hon att hennes dröm var att vinna i Riga så hon kunde få presentera hela ESC-finalen från Malta året efter.

"To Dream Again" var skriven av relativt oprövade låtskrivare, vilket man kanske kan säga hördes. I vanlig ordning fick tyska skivbolaget CAP Sounds snygga till låten inför den europeiska finalen. Produktionen blev renare och tydligare men den lilla personlighet låten haft från början försvann dessvärre på vägen.

Inför Riga hade Lynn helt tydligt studerat Ira Loscos lyckade framträdande från året innan och struttade fram och tillbaka över scenen i små promenader. För första gången på flera år hade man skickat med en kör bestående av maltesiska sångerskor istället för att hyra in ett gäng i värdstaden.

Ingenting hjälpte. Låten var för tunn och blodfattig, och Lynn var för anonym som sångerska för att gå igenom rutan hem till tittarna. Fyra poäng blev slutfacit och Malta gick från att komma tvåa till att bli tvåa från slutet.

Kanske gav det någon liten tröst att man åtminstone slog det gamla moderlandet - Storbritannien kom på allra sista plats med noll poäng.



Lynn / To Dream Again (Malta 2003)
25:e plats av 26 bidrag i Riga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar