30 september 2017

L'essenziale / Italien 2013

Sanremofestivalen hade inte bara stått som inspiration och förebild då Eurovision Song Contest startades en gång i tiden. Fram till och med 1966 skickade Rai även Sanremovinnaren som italiensk representant till ESC. De flesta år gjorde EBU:s regler det omöjligt för en låt att tävla i båda tävlingarna, men vinnaren från Sanremo hade hörts i ESC också 1972 och 1997.

När Italien kom tillbaka till ESC efter sin långa frånvaro insåg det nya teamet vikten av att koppla ihop den europeiska sångtävlingen med den inhemska och man valde ut sin representant bland de artister som tävlade i Sanremo. 2013 hade man tur som tokiga då den utvalda artisten dessutom gick åstad och vann hela finalen.

Marco Mengoni föddes på juldagen 1988 i Ronciglione i mellersta Italien. Han hade studerat industridesign och språk när han började sjunga i en vokalgrupp och började fundera på att satsa på musiken. I december 2009 vann han den tredje upplagan av italienska X-Factor och fick sitt första skivkontrakt.

Marco Mengoni tog väl vara på chansen och etablerade sig snabbt som en spännande talang med något eget att förmedla. Hans största idoler och inspirationskällor var David Bowie, Michael Jackson och Renato Zero.

Sanremovinnaren "L'essenziale" var den första singeln från Marco Mengonis andra soloalbum och båda blev fantastiska framgångar i Italien. Underligt nog sågs låten aldrig som någon riktigt tung favorit i Malmö, där den var långt ifrån att slå den segrande danska flöjten.

Italien fick tolvor av Albanien, Spanien och Schweiz samt nollor från ett förvånansvärt stort antal länder. Att en så kallad expertjury inte öste fler poäng över en låt och en artist av den här kalibern är minst sagt underligt. Marco Mengoni såg lagom road ut under omröstningen men återvände hem till sin oerhört framgångsrika karriär i hemlandet.

Till dags dato (2017) har han gett ut fyra soloalbum som samtliga toppat den italienska albumlistan.Marco Mengoni / L'essenziale (Italien 2013)
7:e plats av 26 bidrag (final) i Malmö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar