23 juli 2017

Mitt liv / Norge 1987

"La de swinge" gjorde inte bara stjärnor av Bobbysocks - även Rolf Undsæt Løvland fick en helt ny status hemma i Norge. 30-åringen hade varit en aktiv låtskrivare, musiker och producent i närmare tio år men blev nu ordentligt efterfrågad och tilldelades ett Spelleman-pris - en norsk Grammy - för sin gärning efter segern i Göteborg.

Samtidigt som han trappade ned på samarbetet med Bobbysocks - på deras andra album "Waiting For The Morning" hade andra tagit över producentrollen och han hade "bara" skrivit tre av låtarna - satsade han mer på en ung talang vars debutalbum han höll på att producera.

Kate Gulbrandsen från Slemmestad hade vunnit en popfestival i Oslo och deltagit i en sångtävling i Kairo som Arne Bendiksen (Norge 19641966, 1969, 1971 och 1973) varit med och arrangerat. Vid World Popular Song Festival i Tokyo hade hon fått pris för sitt framförande av "Carnival" som Rolf Løvland skrivit till henne.

På LP:n "The Beauty And The Beat" fanns sången "The Woman And The Girl In Me", som Rolf Løvland trodde stort på. När han blev inbjuden att tävla i den norska finalen 1987 kortade han ned låten rejält och bad Hanne Krogh (197119851991) från Bobbysocks att skriva en norsk text.

"Mitt liv" vann den norska finalen efter en dramatisk omröstning och Kate skickades till Bryssel, där hennes hårdsprejade hårsvall fick stor uppmärksamhet. Med norska mått mätt blev resultatet gott och den svenska juryn tyckte att Norges låt var den näst bästa.

Måhända var det inte hemskt lyckat att lansera en engelskspråkig popskiva med ett rätt amerikanskt sound med en innerlig sång med norsk text. Kate blev dessvärre aldrig den stora stjärna hon hade potential att bli, men karriären har gått vidare och hon sjunger än idag.

2016 utmärkte hon sig positivt i NRK:s populära serie "Stjernekamp" där en annan norsk deltagare, Knut Anders Sørum (Norge 2004), avgick med segern.



Kate / Mitt Liv (Norge 1987)
9:e plats av 22 bidrag i Bryssel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar