11 juni 2017

Lady Alpine Blue / Ryssland 2001

Vem som helst med modet att starta en avantgardistisk rockgrupp i Sovjetunionen förtjänar allas vår djupa beundran. Mumiy Troll - gruppnamnet är ett slags ordlek som mycket riktigt anspelar på Tove Janssons mumintroll - bildades i Vladivostok 1983 av sångaren Ilja Lagutjenko, men jobbade i många år i svår motvind.

Först 1997 släppte gruppen sitt första professionellt inspelade album men då kom också det stora genombrottet som ett brev på posten. Snabbt blev bandet stilbildande, flitigt kopierade och massivt beundrade för sin blandning av hårdrock och pop och för Lagutjenkos ambivalenta och androgyna framtoning. Ilja Lagutjenko själv har definierat bandets musik som "rockapops" - en salig blandning av det mesta i musikalisk väg.

Bandet valdes ut internt av rysk tv - de två kanalerna Kanal 1 och RTR turas om att välja ut landets bidrag och den lätt psykedeliska rock man nu bjöd på kom som en lätt överraskning efter Alsous eleganta hitlistepop som kommit tvåa året innan.

"Lady Alpine Blue" var kanske aningen för snårig för de flesta tittare runtomkring i Europa, men fick en hel del ströpoänger samt höga noteringar från Lettland och Litauen där publiken redan kände till Mumiy Troll. När Renārs Kaupers - sångare i Brainstorm (Lettland 2000) och lettisk poängavlämnare - gav Ryssland tio poäng utbrast han i ett glatt "Viva rockopops!"

Även om Mumiy Troll inte riktigt välte ESC har man förblivit ett av sitt lands största band. Gruppen har engagerat sig politiskt och socialt och har inte minst jobbat hårt för att sprida information om AIDS i Ryssland.

Efter Rysslands förnyade invasion av Ukraina 2022 meddelade Mumiy Troll att de omedelbart ställer in alla sina konserter för all överskådlig framtid. "Musiken har dött" skrev de i ett meddelande på sociala medier och krävde omedelbar fred (läs mer här).

Uppdaterad 5 mars 2023



Mumiy Troll / Lady Alpine Blue (Ryssland 2001)
12:e plats av 23 bidrag i Köpenhamn

1 kommentar:

  1. Great to shed a bit more light on one of the greats who were ignored by the Eurovision masses. I've seen them live in London a few times and they never disappoint. Viva rockapops! (Also a Brainstorm fan)

    SvaraRadera