28 februari 2017

Playboy / Finland 1966

Den lavin av ungdomlig popkultur som sköljde över världen tog olika lång tid på sig att infiltrera sig i olika länder och hade i det längsta svårt att göra sig gällande i ESC. Efter France Galls poppiga seger för Luxemburg 1965 bröts motståndet ned på åtskilliga håll och året efter skickade åtskilliga länder in unga artister med ungdomliga låtar.

Ett av dessa länder var Finland där den nationella finalen slutat i stor triumf för den unga popstjärnan Ann-Christine "Anckie" Nyström, som vunnit ett skivkontrakt via en sångtävling några år tidigare. I den oftast ganska välkammade finska schlagerfabriken var Anckie något alldeles eget, med ett hett temperament och en röst influerad av soulfyllda singlar från andra sidan Atlanten.

Att få representera Finland just i Radio Luxembourgs hemstad var en stor sak för Ann-Christine som dessutom fick gästa kanalen och skicka en hälsning hem till Finland i direktsändning.

"Playboy" var ett riktigt poppigt stycke med text och musik av trumpetisten och orkesterledaren Ossi Runne som året innan fått anställning på den finska rundradions dansorkester och därför också dirigerade i Luxemburg. Han föddes i Viborg som Osvald Rundberg och hade under flera år skaffat sig viktig erfarenhet som musiker i Stockholm.

Högst anmärkningsvärd är också texten som sätter ett ungt manligt lejon på plats på ett sätt som än idag känns både fräckt och frigjort. Låten spelades också in i en bra engelsk version på samma tema.

I Luxemburg blev konkurrensen från alla andra unga popsnören lite för svår och Anckie parkerade i mitten av resultatet - kanske delvis för att orkesterarrangemanget tog bort mycket av den popkänsla som fanns på skivan - men låten blev en stor hit i Finland och kanske den låt som allra flest än idag förknippar sångerskan med. Efter ESC fick Anckie också ett fint erbjudande från Sverige och turnerade i folkparkerna tillsammans med bland andra Cornelis Vreeswijk.

Ganska snart började karriären tappa fart. I en intervju erkände Ann-Christine att hennes största motivation att sjunga var att hennes pappa kraftigt motsatt sig det valet. När pappan gick bort alltför tidigt försvann viljan och lusten.

1973 avslutade Ann-Christine sin bana som sångerska och blev istället bankfröken. Tre år senare flyttade hon till Stockholm där hon fortfarande bor - lika glittrande som då det begav sig på 1960-talet.

Ossi Runne hade hittat sig en karriär som skulle vara länge - med undantag för 1981 dirigerade han Finlands samtliga bidrag fram till och med 1989, 22 bidrag allt som allt.


Ann-Christine / Playboy (Finland 1966)
Delad 10:e plats av 18 bidrag i Luxemburg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar