1 februari 2017

On aura le ciel / Frankrike 2000

France 3 hade verkligen inte fått någon flygande start på sitt deltagande i ESC. Den nationella final de kastat ihop i all hast hade inte varit något att hänga i julgranen och till råga på allt hade den resulterat i en pinsam vinnare som inte imponerat på någon i Jerusalem. Vem som helst kunde ha tappat sugen, men kanalen bestämde sig för att ordna en ny final istället.

Nu lyckades man lite bättre - åtminstone lät ljudet bättre i tv än det gjort året innan - men standarden på låtarna var fortfarande på tok för svag, även om både ettan och tvåan båda var helt okej. De franska fansen var ändå upprörda över resultatet och var säkra på att tvåan Jessica Ferley skulle haft större chanser i Stockholm.

Nog för att vinnande Sofia Mestari var rätt intressant i sig själv. Den marockanska 19-åringen var född i Casablanca men hade kommit till Frankrike som tioåring tillsammans med sin familj och satsade nu på en sångkarriär med sin högst personliga och mörka röst.

Låten var också en välskriven och snygg sak som vunnit på att dränkas i en skog av stråkar då den franska finalen än en gång valt att använda sig av en liveorkester. I ESC var den nya förinspelade musikbakgrunden betydligt tunnare och i den stenhårda konkurrensen - om jag får säga mitt är 2000 en av de starkaste årgångarna någonsin - hade inte den franska låten någon chans. Fem poäng och nästa sista plats var allt Sofia fick nöja sig med.

Karriären tog aldrig riktigt fart och Sofia blev aldrig något riktigt stort namn, men har trots det släppt fyra album. ESC förblir en parentes för henne och när hon deltog i en chatsession i samband med att hon gav ut ny musik några år efter finalen i Stockholm kunde hon inte dölja sin irritation över att de enda frågor som ställdes rörde hennes deltagande där.Sofia Mestari / On aura le ciel (Frankrike 2000)
23:e plats av 24 bidrag i Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar